Zaskakujące żeberka w coli – nieoczywisty przepis, wyborny smak
Żeberka w coli? Z pewnością słyszeliście już o takim nietypowym połączeniu mięsa z gazowanym napojem w kolorze borowinowym. Czas skusić się na upieczenie tego specjału, a później w uniesienie brwi w zdziwieniu, że to połączenie smaków tak dobrze wypadło.
Składniki
Składniki na żeberka w coli
- 900 g Żeberka wieprzowe
- 250 ml Napój gazowany typu cola
- 3 łyżki Olej rzepakowy
- 3 łyżki Ketchup łagodny
- 3 łyżki Ketchup pikantny
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 Szczypta ostra papryka
- 1 Szczypta Słodka papryka czerwona
- 1 Szczypta Czosnek granulowany
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od wlania do miseczki coli i wymieszania jej z obydwoma rodzajami ketchupu.
- 2
Kolejny krok to wymieszanie wszystkich suchych przypraw: soli, pieprzu, papryki ostrej, papryki słodkiej i granulowanego czosnku.
- 3
Płat żeberek kroimy na mniejsze części tak, żeby jeden kawałek stanowił jedną kość wraz z mięsem (lub po trzy żeberka).
- 4
Każde żeberko po kolei nacieramy olejem, a później marynarą. Układamy je w misce i zalewamy colą z dodatkiem ketchupów. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki i pozostawiamy w niej na minimum sześć godzin.
- 5
Po upłynięciu tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy pod przykryciem (a właściwie dusimy) przez 120 minut. Po dwóch godzinach zdejmujemy nakrycie i pieczemy żeberka w coli jeszcze przez kolejny kwadrans.
Przeczyta także:
- Jak zrobić pieczone nuggetsy z indyka w panierce z płatków kukurydzianych? Przepis jest prosty, a smak niepowtarzalny
- Pieczone bataty to doskonała alternatywa dla frytek z ziemniaków. Jak je zrobić? Oto szybki sposób
- Pieczone ziemniaki Hasselback w mundurkach – chrupiąca przekąska solo lub dodatek do obiadu. Jak je zrobić?
Zacznijmy od wyjaśnienia pewnej kwestii. W przypadku przepisu na żeberka w coli nie ma mowy o pieczeniu jej w tym doskonale znanym napoju słodzonym. Marynatą na bazie coli (ale i innych składników) nacieramy żeberka i pozostawiamy mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia pieczemy żeberka w piekarniku – ale bez sosu z marynaty, w którym się wcześniej znajdowały.
Żeberka w coli to przepis banalny, warty polecenia osobom, które nie mają zbyt wielu doświadczeń kulinarnych, ale nie brakuje im zapału i inwencji.
O czym pamiętać przygotowując żeberka w coli?
Żeberka w coli mogą być daniem obiadowym, ale równie dobrze sprawdzą się jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi w czasie oglądania meczu czy innego emocjonującego wydarzenia sportowego – i nie tylko - na żywo. Jeśli żeberka w coli nie będą jedzone przy stole nożem i widelcem, warto podzielić je od razu na mniejsze części, tak, żeby trzymając je w dłoni łatwo dało się je obgryźć.
Pieczenie żeberek jest czasochłonne, w kalendarzu warto więc przewidzieć, że potrzeba na ich obróbkę termiczną w piekarniku nieco ponad dwie godziny, przy czym danie to w tym czasie nie wymaga specjalnie naszej uwagi – piecze się właściwie samo. Po czym poznać, że żeberka w coli wyszły takie, jak powinny? Po tym, że mięso będzie bardzo miękkie i bez problemu będzie odchodziło od kości. No i będą smaczne.
Kiedy sprawdzą się żeberka w coli?
Jeśli mamy zamiast ugościć wielbicieli mięsnych smaków oraz osoby, które lubią treściwe i wyraziste dania mięsne, to na widok żeberek w coli aż podskoczą z radości. To także danie idealne na męskie spotkania w małym gronie – żeberka sycą, dostarczają dużo białka, pasują do piwa i męskich rozmów. Choć oczywiście nie brakuje i kobiet, które cenią ten wyrazisty smak.
Żeberka to także opcja imprezowa, choć dobrze, żeby to danie trafiło na stół ciepłe i nie zdążyło wystygnąć zanim nie zostanie zjedzone. W przypadku imprezy pojawienie się na stole ciepłych dań – zupy, żeberek, pizzy, tarty czy nuggestów warto ogłosić, żeby wszyscy goście mieli okazję załapać się na ciepłe potrawy. Innym sposobem na zapewnienie odpowiedniej temperatury przez całą imprezę jest wystawienie jedzenia w specjalnych podgrzewaczach i pilnowanie, żeby przypadkiem się za bardzo nie wysuszyło.
Z czym serwować żeberka w coli?
Do żeberek pasować będą frytki – czy to klasyczne z ziemniaków, czy bardziej oryginalne z batatów. Można do nich także przygotować ziemniaki pieczone. Są osoby, które jedzą żeberka z pieczywem – koło naczynia żaroodpornego z tym daniem można więc postawić koszyczek z chlebem żytnim czy razowym, a także dodatki: ogórki kiszone oraz surówki – colesław czy z kapusty kiszonej.
Chociaż żeberka w coli mogą mieć nieco słodkawy posmak, można postawić koło tego dania sosy – ketchup, musztardę, ale także sos czosnkowy i barbeque. Jeśli impreza odbywa się w karnawale być może mamy jeszcze pozostałości dobrze przegryzionego bigosu, które także mogą uświetnić przyjęcie.