Zaskakujące żeberka w coli – nieoczywisty przepis, wyborny smak

Żeberka w coli
Źródło: GettyI mages

Składniki

Składniki na żeberka w coli

  • 900 g Żeberka wieprzowe
  • 250 ml Napój gazowany typu cola
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 3 łyżki Ketchup łagodny
  • 3 łyżki Ketchup pikantny
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta ostra papryka
  • 1 Szczypta Słodka papryka czerwona
  • 1 Szczypta Czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od wlania do miseczki coli i wymieszania jej z obydwoma rodzajami ketchupu. 

  2. 2

    Kolejny krok to wymieszanie wszystkich suchych przypraw: soli, pieprzu, papryki ostrej, papryki słodkiej i granulowanego czosnku.

  3. 3

    Płat żeberek kroimy na mniejsze części tak, żeby jeden kawałek stanowił jedną kość wraz z mięsem (lub po trzy żeberka).

  4. 4

    Każde żeberko po kolei nacieramy olejem, a później marynarą. Układamy je w misce i zalewamy colą z dodatkiem ketchupów. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki i pozostawiamy w niej na minimum sześć godzin.

  5. 5

    Po upłynięciu tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy pod przykryciem (a właściwie dusimy) przez 120 minut. Po dwóch godzinach zdejmujemy nakrycie i pieczemy żeberka w coli jeszcze przez kolejny kwadrans.

    Przeczyta także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też