3-składnikowe, ekspresowe placki owsiane z bananem, które pokocha cała rodzina
Placki owsiane z bananem to pomysł na smakowite śniadanie, kolację, czy podwieczorek. Placuszki smakują doskonale zarówno bezpośrednio po przyrządzeniu, jak i serwowane na zimno, dlatego sprawdzą się także idealnie jako przekąska podczas wycieczki, czy spaceru. Placki owsiane z bananem będą znakomitym uzupełnieniem menu nie tylko najmłodszych brzdąców, ale i starszych domowników, dzięki czemu możesz ekspresowo przygotować wartościowy posiłek dla całej rodziny.
Składniki
Placki owsiane z bananem
- 2 sztuki Jajko
- 1 sztuka Banan
- 0.75 Szklanka Mąką owsiana
Przygotowanie
- 1
Do miski wsyp mąkę owsianą.
- 2
Banana obierz ze skórki, a następnie rozdrobnij owoc za pomocą widelca na gładkie purée, po czym połącz go z jajkami. Możesz także wykorzystać do tego celu blender ręczny. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę jajeczną do naczynia z mąką owsianą i wymieszaj starannie podane składniki.
- 3
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na palniku o średniej mocy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, uformuj na niej placki owsiane z bananem i zmniejsz moc palnika na minimalną.
- 4
Placki owsiane z bananem smaż do chwili zarumienienia, następnie obróć je na drugą stronę i kontynuuj smażenie.
- 5
Gdy placuszki będą już rumiane z obydwóch stron, ściągnij je z patelni i pozostaw do przestudzenia.
Placki owsiane z bananem smakują obłędnie podane z masłem orzechowym oraz wiśniami.
Zobacz także:
Placki owsiane z bananem to przepis, który wprowadza do diety malucha wiele pożądanych składników odżywczych. Receptura składa się wyłącznie z 3 pożywnych komponentów, które stanowią znakomite źródło błonnika, witamin oraz mikroelementów. Koniecznie wprowadź do domowego jadłospisu placki owsiane z bananem, a zadbasz nie tylko o pełne brzuszki najbliższych, ale także ich prawidłowe odżywienie.
Puszyste placki owsiane z bananem można zapakować na wynos do pudełka śniadaniowego. Zapewniamy, że również w wersji na zimno smakują obłędnie. Posiłek można podawać na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując ulubione składniki swoich bliskich. Dzięki temu placuszki długo się nie znudzą, a pożywne danie dla całej rodziny może pojawiać się na stole nawet w zabiegany dzień. Przygotowanie pysznych placków owsianych z bananem zajmuje zaledwie 20 minut.
Zobacz także: Ekspresowe placki z kaszy manny — idealne śniadanie dla każdego malucha
Od kiedy można podawać dziecku placki owsiane z bananem?
Placki owiane z bananem można serwować dziecku niemal od początku rozszerzania diety. Zanim jednak to nastąpi, warto upewnić się, że Twoja pociecha nie zmaga się z alergią na jajka. Niewątpliwym atutem tego przysmaku jest także miękka konsystencja. Sprawia to, że placki owsiane z bananem mogą samodzielnie zajadać także maluchy, które jeszcze nie rozpoczęły ząbkowania. Warto wiedzieć, że placuszki przygotowane na bazie mąki owsianej są bardziej odżywcze, niż te przyrządzone z wykorzystaniem mąki pszennej, czy kaszy manny.
Z czym podawać placki owsiane z bananem? Najlepsze dodatki
Placki owsiane z bananem to receptura, którą można zestawić z wieloma różnorodnymi dodatkami. Komponują się one doskonale zarówno z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim, śmietaną, jak i twarożkiem. Ponadto warto serwować placuszki także ze świeżymi owocami. Rekomendujemy sięgać po te sezonowe. Latem niezastąpione będą jagody, maliny i truskawki, natomiast zimą znakomicie sprawdzą się jabłka i gruszki. Placki owsiane z bananem polecamy wzbogacić również w dodatek masła orzechowego, zmielonych orzechów lub polać je niewielką ilością oleju lnianego. Dodatki te stanowią fantastyczne źródło tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że ich dobór powinien być uzależniony od wieku i etapu rozszerzania diety pociechy.