Jajka faszerowane awokado — nie ma osoby, która się na nie nie skusi

Jajka faszerowane awokado
Źródło: Shutterstock/Kamila Sankiewicz Photo

Składniki

Jajka faszerowane awokado

  • 5 sztuk Jajko
  • Majonez
  • 1 sztuka Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki Czosnek
  • 5 sztuk Suszone pomidory w oleju
  • Bazylia
  • Pieprz czarny mielony
  • Koperek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo. Kontroluj czas obróbki — skorupki nie powinny popękać. Następnie zalej je zimną wodą i poczekaj, aż przestygną. Po kilku minutach obierz jaja ze skorupek, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż żółtka.

  2. 2

    Obierz czosnek z łupin.

  3. 3

    Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ, przekładając go do osobnego naczynia. Następnie zblenduj owoc na zieloną masę.

  4. 4

    Pomidory suszone posiekaj na mniejsze kawałki. 

  5. 5

    Do miski z awokado dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory suszone, majonez, wydrążone żółtka oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.  

  6. 6

    Na koniec farsz do jajek dopraw wedle własnego gustu, dodając sól, czarny pieprz mielony i ulubione zioła.

  7. 7

    Sporządzoną pastę nakładaj do połówek jaj. Można zrobić to, posługując się łyżką lub rękawem cukierniczym. Przed podaniem polecamy przyozdobić talerz posiekanym koperkiem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też