Niepowtarzalne w smaku tosty francuskie. Propozycje na śniadanie marzeń

Tosty francuskie
Źródło: Shuttestock?Guajiilo Studio

Składniki

Składniki na tosty francuskie

  • 0.5 Sztuka Bagietka
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.33 Szklanka Mleko
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 3 łyżki Masło klarowane
  • 6 plastrów Ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    W zależności od tego, czy tosty francuskie mają być na słodko, czy na słono, zamiast soli dodajemy cukier waniliowy i cynamon, a ser żółty zastępuje dżem, miód lub syrop klonowy.

  2. 2

    Jajka wbijany do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy mleko i mieszamy. Solimy – lub w przypadku tostów francuskich na słodko – słodzimy mieszaninę.

  3. 3

    Namaczamy w misce z mieszaniną jajek i mleka pokrojone na kromki kawałki bagietki, bułki paryskiej lub chałki (chałkę polecamy w przypadku tostów na słodko).

  4. 4

    Układamy namoczone w jajku i mleku kawałki pieczywa na rozgrzanym maśle na patelni.

  5. 5

    Kiedy kromki się zarumienią, przekładamy je na drugą stronę. Kiedy kromki będą gotowe zmniejszamy ogień i układamy na każdym  kawałku bułki plasterek żółtego sera. Kiedy ser się stopi zdejmujemy tosty z patelni i serwujemy.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też