Nalewka z bursztynu — złoty trunek, dobry na wiele dolegliwości

Nalewka z bursztynu
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z bursztynu

  • 0.25 Litr Spirytus 96%
  • 25 g Bursztyny na nalewkę

Przygotowanie

  1. 1

    Bursztyny umieść na sicie, umyj pod strumieniem wody (unikaj wysokiej temperatury, ponieważ bursztyny tracą w niej swoje właściwości), a następnie wsyp do czystej butelki.

  2. 2

    Do szklanej butelki wlej spirytus i odłóż trunek na 14 dni, najlepiej w nienasłoneczniony, lecz ciepły kąt. Pamiętaj o delikatnym zamieszaniu nalewką z bursztynu. Wskazane jest, by od czasu do czasu zakołysać butelką, żeby drobinki bursztynu razem ze swoimi właściwościami równomiernie rozpuszczały się w alkoholu. 

  3. 3

    Nalewka z bursztynu jest gotowa do użycia po 2 tygodniach oczekiwania. Pamiętaj jednak, że wydłużenie tego czasu pozytywnie wpłynie na działanie trunku. Warto więc dać jej czas, aby mogła uwolnić swoje niezwykłe składniki.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też