Zapiekanka z ryżem — przekąska doskonała nie tylko na obiad

Zapiekanka z ryżem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka z ryżem

  • 300 g Mięso mielone drobiowe
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Sól
  • 1 sztuka Cebula
  • 300 g Ugotowany ryż
  • 1 łyżeczka Przyprawa do pizzy
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki Olej
  • 5 g Ser wędzony (nitki)
  • 1 Mozzarella

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj wodę na ryż. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej torebki ryżu i gotuj zgodnie z zaleceniem, które znajdziesz na etykiecie wybranego produktu. Zalecamy jednak, by rekomendowany na opakowaniu czas gotowania skrócić o ok. 2 minuty. Następnie odcedź ryż i odłóż go na bok.

  2. 2

    Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój warzywa na drobne kawałki. Ząbki czosnku, zamiast kroić, można przepuścić przez praskę. Następnie zeszklij składniki na odrobinie oliwy z oliwek.

  3. 3

    Kiedy cebula i czosnek ładnie się zeszklą, na patelnię dodaj mielone mięso z indyka. Co jakiś czas przemieszaj składniki, rozdrabniając mięso, by nie tworzyły się z niego zbite grudki. Następnie na patelnię dodaj przyprawy i starannie wszystko wymieszaj. Na koniec całość zalej pomidorami z puszki i ponownie wymieszaj.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i przygotuj naczynie żaroodporne na zapiekankę makaronową. Wystarczy wysmarować je odrobiną masła. 

  5. 5

    Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ugotowany i odcedzony ryż. Następną warstwą jest sos wraz z mięsem. Na samej górze zapiekanki z ryżem umieść kawałki wędzonego sera oraz pokrojoną w plasterki mozzarellę.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też