Zapiekanka z ryżem — przekąska doskonała nie tylko na obiad
Zapiekanka z ryżem to świetny pomysł na posiłek, który można zrobić w mgnieniu oka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis przygotować wcześniej, a następnego dnia włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec danie. Zapiekanka z ryżem sprawdzi się rewelacyjnie jako ciepła przekąska, podana np. na spotkaniu ze znajomymi bądź wieczorze filmowym. Sposobności na wykonanie tego prostego przepisu jest naprawdę wiele, a zrobić go może nawet początkujący kucharz.
Składniki
Zapiekanka z ryżem
- 300 g Mięso mielone drobiowe
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- Sól
- 1 sztuka Cebula
- 300 g Ugotowany ryż
- 1 łyżeczka Przyprawa do pizzy
- Pieprz czarny mielony
- 2 łyżki Olej
- 5 g Ser wędzony (nitki)
- 1 Mozzarella
Przygotowanie
- 1
Zagotuj wodę na ryż. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej torebki ryżu i gotuj zgodnie z zaleceniem, które znajdziesz na etykiecie wybranego produktu. Zalecamy jednak, by rekomendowany na opakowaniu czas gotowania skrócić o ok. 2 minuty. Następnie odcedź ryż i odłóż go na bok.
- 2
Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój warzywa na drobne kawałki. Ząbki czosnku, zamiast kroić, można przepuścić przez praskę. Następnie zeszklij składniki na odrobinie oliwy z oliwek.
- 3
Kiedy cebula i czosnek ładnie się zeszklą, na patelnię dodaj mielone mięso z indyka. Co jakiś czas przemieszaj składniki, rozdrabniając mięso, by nie tworzyły się z niego zbite grudki. Następnie na patelnię dodaj przyprawy i starannie wszystko wymieszaj. Na koniec całość zalej pomidorami z puszki i ponownie wymieszaj.
- 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i przygotuj naczynie żaroodporne na zapiekankę makaronową. Wystarczy wysmarować je odrobiną masła.
- 5
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż ugotowany i odcedzony ryż. Następną warstwą jest sos wraz z mięsem. Na samej górze zapiekanki z ryżem umieść kawałki wędzonego sera oraz pokrojoną w plasterki mozzarellę.
- 6
Zapiekankę z ryżem piecz przez ok. 20 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz także:
Przepisy na dania zapiekane cieszą się sporą popularnością. Nic w tym dziwnego — przeważnie składają się z kilku łatwo dostępnych i przystępnych cenowo składników, a do tego można przygotować je w stosunkowo krótkim czasie. Zapiekanka z ryżem jest jedną z możliwości. Innymi przepisami, których warto spróbować, chcąc przygotować pyszny posiłek, są zapiekanki z makaronem. Najczęściej ich uzupełnieniem jest mięso, np. drobiowe, wieprzowe lub wołowe. Potrawa zwieńczona zostaje sosem, doprawiona aromatycznymi przyprawami, a wierzch, posypany obficie serem. Wśród przepisów na zapiekanki, coś odpowiedniego dla siebie znajdzie zarówno entuzjasta mięsa, jak i osoby, które zrezygnowały z jego spożywania, czego przykładem jest przepyszna zapiekanka makaronowa bez mięsa.
Dla kogo zapiekanka z ryżem?
Smakowita zapiekanka z ryżem i mielonym mięsem z indyka jest pomysłem na posiłek, który spodoba się nie tylko wielbicielom łatwych potraw, ale i tych zabieganych i zapracowanych osób, które poszukują przepisów na ekspresowe, ale równocześnie smaczne i pożywne przekąski. Poza serwowaniem zapiekanki z ryżem na obiad, czy kolację, polecamy podawać ją również jako przekąskę. Z pewnością zasmakuje zaproszonym gościom, jak i domownikom w trakcie rodzinnego spotkania tudzież imprezy, organizowanej we własnym domu.
Zobacz także: Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Z czym podawać zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym?
Klasyczna receptura na zapiekankę z ryżem jest wyborna, jednak można ulepszyć jej smak, dodając od siebie kilka nadprogramowych składników. Pierwszą propozycją na lekką modyfikację przekąski, jest uwzględnienie w przepisie dodatku pieczarek. Mięso mielone z indyka można zastąpić mięsem mieszanym (wieprzowina+wołowina) lub jednym wybranym rodzajem, zgodnie z własnym gustem i preferencjami. Pamiętajmy także o przyprawach, które jak w każdym innym przepisie, tak i w zapiekance z ryżem mogą zmodyfikować smak dania. Warto pozwolić sobie na dodanie ulubionych przypraw podczas smażenia mięsa. Dla przykładu osobom przepadającym za pikantnymi potrawami polecamy ulepszyć smak zapiekanki z ryżem, doprawiając ją ostrą papryczką chili.