Kompot z czereśni – idealny do obiadu lub deseru

Kompot z czereśni
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na kompot

  • 1.5 Czereśnie
  • 12 łyżek Cukier
  • 2 litry Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotujcie sobie cztery słoiki o pojemności 900 ml każdy.

  2. 2

    Przejrzyjcie bardzo dokładnie owoce – wybierające te, które są dojrzałe i nie mają żadnych uszkodzeń czy nie są nadpsute.

  3. 3

    Umyjcie owoce na kompot pod bieżącą wodą. Czereśnie można także zanurzyć w misce z wodą wymieszaną z sodą (wystarczy mała łyżeczka), popłukać chwilę, a następnie ponownie spłukać pod kranem.

  4. 4

    Czereśnie można zostawić z pestkami (owoce nie rozpadną się wtedy) lub usunąć z nich pestki – przy pomocy drylownicy lub małego nożyka (nacina się każdy owoc i wyjmuje pestkę).

  5. 5

    Czas na przygotowanie słoików. Szklane naczynia trzeba najpierw dokładnie umyć, a następnie przepłukać wrzątkiem. Tak samo trzeba zrobić z nakrętkami – najpierw je umyć, a później sparzyć. Ani słoik, ani zakrętka nie może być pod żadnym pozorem uszkodzony.

  6. 6

    Do każdego ze słojów wsypujemy taką samą ilość czereśni – najlepiej do wysokości ¾ słoika. Następnie wsypujemy do nich cukier o drobnych kryształkach (po trzy łyżki do każdego). Jeśli zależy nam na tym, żeby kompot z czereśni był bardziej słodki, możemy wsypać więcej cukru – nawet sześć łyżek.

  7. 7

    Do słoika możemy dodać opcjonalnie po dwie łyżki z cytryny – nie jest to jednak konieczne. Taki dodatek nadaje kompotowi z czereśni więcej wyrazu.

  8. 8

    Na koniec do słoików wlewamy przegotowaną wodę – letnią lub gorącą, a nawet świeżo zagotowany wrzątek. Zostawiamy około 1 cm marginesu wolnego miejsca od krawędzi słoika i mocno zakręcamy nakrętkę.

  9. 9

    Czas na pasteryzację. Pasteryzować można na dwa sposoby. Pierwszy z nich to kontynuacja procedury w przypadku zalania czereśni wrzątkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni C, ale nie na wyższą temperaturę, bo uszkodzą się gumki w nakrętkach. Wstawiamy słoiki do piekarnika na 25 minut. Jak można poznać, czy wszystko się udało? Słoik powinien mieć wklęśniętą nakrętkę i nie powinna się pod naciskiem odbijać. Jeśli do zrobienia kompotu użyliśmy letniej wody, słoiki trzeba wstawić do zimnego piekarnika i dopiero wtedy zacząć go rozgrzewać do 110 stopni C. 25 minut potrzebne do procesu pasteryzacji rozpocznie się w momencie osiągnięcia przez piekranik docelowej temperatury.

  10. 10

    Inną metodą pasteryzacji, taką, która nie wymaga użycia piekarnika jest skorzystanie z garnka. W takim przypadku na dnie garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki, tak, żeby się nie stykały. Wlewamy wodę do wysokości 3/5 słoików i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki w wodzie przez niecałe pół godziny.

  11. 11

    Kompot według tego przepisu będzie gotowy już po dwóch dniach. W tym czasie można raz na jakiś czas poruszać słoikami, żeby przyspieszyć proces rozpuszczania się cukru w kompocie z czereśni. Kompot po dwóch dniach osiągnie dobry smak. Można go serwować w wersji schodzonej, lub pokojowej.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też