Kompot z czereśni – idealny do obiadu lub deseru
Kompot z czereśni to wspaniały klasyk wśród domowych napojów. Mocno schłodzony będzie doskonałym sposobem na ugaszenie pragnienia w gorące dni.
Składniki
Składniki na kompot
- 1.5 Czereśnie
- 12 łyżek Cukier
- 2 litry Woda
Przygotowanie
- 1
Przygotujcie sobie cztery słoiki o pojemności 900 ml każdy.
- 2
Przejrzyjcie bardzo dokładnie owoce – wybierające te, które są dojrzałe i nie mają żadnych uszkodzeń czy nie są nadpsute.
- 3
Umyjcie owoce na kompot pod bieżącą wodą. Czereśnie można także zanurzyć w misce z wodą wymieszaną z sodą (wystarczy mała łyżeczka), popłukać chwilę, a następnie ponownie spłukać pod kranem.
- 4
Czereśnie można zostawić z pestkami (owoce nie rozpadną się wtedy) lub usunąć z nich pestki – przy pomocy drylownicy lub małego nożyka (nacina się każdy owoc i wyjmuje pestkę).
- 5
Czas na przygotowanie słoików. Szklane naczynia trzeba najpierw dokładnie umyć, a następnie przepłukać wrzątkiem. Tak samo trzeba zrobić z nakrętkami – najpierw je umyć, a później sparzyć. Ani słoik, ani zakrętka nie może być pod żadnym pozorem uszkodzony.
- 6
Do każdego ze słojów wsypujemy taką samą ilość czereśni – najlepiej do wysokości ¾ słoika. Następnie wsypujemy do nich cukier o drobnych kryształkach (po trzy łyżki do każdego). Jeśli zależy nam na tym, żeby kompot z czereśni był bardziej słodki, możemy wsypać więcej cukru – nawet sześć łyżek.
- 7
Do słoika możemy dodać opcjonalnie po dwie łyżki z cytryny – nie jest to jednak konieczne. Taki dodatek nadaje kompotowi z czereśni więcej wyrazu.
- 8
Na koniec do słoików wlewamy przegotowaną wodę – letnią lub gorącą, a nawet świeżo zagotowany wrzątek. Zostawiamy około 1 cm marginesu wolnego miejsca od krawędzi słoika i mocno zakręcamy nakrętkę.
- 9
Czas na pasteryzację. Pasteryzować można na dwa sposoby. Pierwszy z nich to kontynuacja procedury w przypadku zalania czereśni wrzątkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni C, ale nie na wyższą temperaturę, bo uszkodzą się gumki w nakrętkach. Wstawiamy słoiki do piekarnika na 25 minut. Jak można poznać, czy wszystko się udało? Słoik powinien mieć wklęśniętą nakrętkę i nie powinna się pod naciskiem odbijać. Jeśli do zrobienia kompotu użyliśmy letniej wody, słoiki trzeba wstawić do zimnego piekarnika i dopiero wtedy zacząć go rozgrzewać do 110 stopni C. 25 minut potrzebne do procesu pasteryzacji rozpocznie się w momencie osiągnięcia przez piekranik docelowej temperatury.
- 10
Inną metodą pasteryzacji, taką, która nie wymaga użycia piekarnika jest skorzystanie z garnka. W takim przypadku na dnie garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki, tak, żeby się nie stykały. Wlewamy wodę do wysokości 3/5 słoików i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki w wodzie przez niecałe pół godziny.
- 11
Kompot według tego przepisu będzie gotowy już po dwóch dniach. W tym czasie można raz na jakiś czas poruszać słoikami, żeby przyspieszyć proces rozpuszczania się cukru w kompocie z czereśni. Kompot po dwóch dniach osiągnie dobry smak. Można go serwować w wersji schodzonej, lub pokojowej.
Zobacz także:
Kompot z czereśni to napój, który świetnie pasuje jako dodatek do obiadu lub słodkiego podwieczorka. Jego zrobienie nie jest czasochłonne i pozwala na przygotowanie kompotu na zapas. Od momentu przygotowania do wersji gotowej do wypicia powinny jednak minąć dwa dni.
Jakie są dwa sposoby zrobienia kompotu z czereśni?
Kompot z czereśni można ugotować w garnku z dodatkiem wody i cukru, przelać do wazy, wstawić do lodówki i serwować przez kilka dni, popijając sobie ten napój przez cały dzień, a owoce wyjadając jako deser. Można także zrobić kompot z czereśni w sposób, który pozwoli na jego trzymanie w spiżarce i otworzenie w sytuacji, w której najdzie nas ochota na domowy kompot. W tym drugim przypadku kluczem udanego przygotowania napoju jest jego prawidłowa pasteryzacja. Kompotu się nie gotuje, tylko zalewa owoce wodą z dodatkiem cukru.
Co jest ważne w skutecznej i udanej pasteryzacji?
Jeśli będziecie działać zgodnie z poniższym przepisem na pasteryzowany kompot z czereśni, wszystko powinno wyjść jak należy. To czy, pasteryzacja się powiodła widać po zakrętce od słoika – jeśli się zassał i nie odbija, mamy sukces.
Bywa jednak tak, że po zakończeniu procesu pasteryzacji wieczka wciąż odbijają. Co w takim wypadku? Należy chwilę odczekać. Odwrócić słoiki do góry dnem i dać im 10 minut na zassanie. Dlaczego? Bo kiedy temperatura w środku słoika spada, nakrętka „domyka się”.
Jak przechowywać kompot z czereśni?
Trzymać go w spiżarni, piwnicy lub szafce, w której jest chłodno i ciemno. Po otwarciu – w zależności od smaku można dodać trochę wody, żeby go rozcieńczyć i odjąć mu mocy i słodyczy. W tym zabiegu pomoże także dodanie soku ze świeżo wyciśniętej limonki czy cytryny.