Tarta ze śliwkami i kruszonką, w której się zakochasz

Tarta ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta ze śliwkami

  • 130 g Masło
  • 140 g Mąka pszenna
  • 50 g Cukier
  • 50 g Cukier puder
  • 1 Żółtko
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 500 g Śliwki węgierki

Przygotowanie

  1. 1

    160 g mąki pszennej, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli wsyp do miski. Następnie dodaj do niej także 80 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła. Całość wyrabiaj rękoma do otrzymania plastycznej masy i ukształtuj z niej kulę. Tak przygotowane ciasto na tartę ze śliwkami zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C, wybierając opcję pieczenia góra-dół.

  3. 3

    Przygotuj formę na tartę i wysmaruj ją od środka odrobiną masła. Następnie schłodzone ciasto pokrój w plastry i ułóż je w naczyniu, tak, aby wypełniło całe dno i ranty, po czym nakłuj je widelcem.

  4. 4

    Śliwki starannie umyj, a następnie osusz, za pomocą ręcznika papierowego. Każdy owoc podziel na 4 części, wyjmując w międzyczasie pestki. Kawałki śliwek ułóż równo na wierzchu ciasta.

  5. 5

    50 g masła, cukier puder i 80 g mąki umieść w misce i rozetrzyj w dłoniach. Kawałkami kruszonki posyp wierzch ciasta, po czym formę z tartą umieść w nagrzanym piekarniku.

  6. 6

    Tarta ze śliwkami piecze się przez ok. 45 minut. Po wskazanym czasie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Tarta ze śliwkami smakuje wyśmienicie podana z lodami waniliowymi lub kleksem kwaśnej śmietany.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też