Nalewka z mięty, czyli smak orzeźwienia. Likwiduje problemy żołądkowe
Nalewka z mięty, nazywana również miętówką, jest jednym z bardziej orzeźwiających alkoholi, dlatego chętnie serwowana jest podczas okresu wakacji i upalnych dni. Oprócz fantastycznego smaku wyróżnia ją także piękny, intensywnie zielony kolor. Nalewka z mięty jest ponadto wykorzystywana jako domowe lekarstwo, m.in. przy leczeniu problemów żołądkowych. Przepis na miętówkę to specjał, który koniecznie trzeba wypróbować.
Składniki
Nalewka z mięty
- 750 ml Woda
- 500 ml Wódka
- 400 ml Spirytus
- 750 g Cukier
- 200 g Mięta
Przygotowanie
- 1
Zerwij liście mięty, przełóż je do słoja i ugnieć tłuczkiem, aby puściły sok. Do tego celu można również użyć moździerza.
- 2
Sok z liści mięty zalej wódką oraz spirytusem i zakręć szczelnie słój. Naczynie odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Powinno spędzić w nim przynajmniej tydzień.
- 3
Po upływie 7 dni powstały w słoju płyn zlej do oddzielnego naczynia.
- 4
Wodę i cukier dodaj do garnka i gotuj razem do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie syrop cukrowy odstaw na bok, aby przestygnął. Chłodny syrop cukrowy połącz z miętowym alkoholem.
- 5
Aby otrzymać klarowną nalewkę z mięty, przesącz ją przez filtr do kawy, a następnie rozlej do szczelnie zamykanych butelek.
- 6
Nalewka z mięty powinna leżakować przynajmniej pół roku w suchym i chłodnym miejscu. Świetnie smakuje podana z cytryną i lodem.
Zobacz także:
Miłośnicy smaku cukierków miętowych zdecydowanie pokochają także przepis na nalewkę z mięty. Trunek jest lekko słodki, mentolowy i maksymalnie orzeźwiający. Można ją przygotować na kilka sposobów, zarówno z liści suszonych, jak i świeżych. Najlepiej jednak smakuje przyrządzona z mięty z własnej uprawy. Doskonale prezentuje się na stole, a jej efektowny wygląd na pewno wzbudzi zainteresowanie gości.
Nalewka z mięty — właściwości zdrowotne
Nalewka z mięty może stanowić pomoc w walce z infekcjami, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego. Przypisuje się jej również działanie uspokajające, rozkurczowe i obniżające ciśnienie krwi. Przez wiele kobiet stosowana jest do łagodzenia bóli menstruacyjnych. Pobudza również przemianę materii.
To jednak nie wszystko, co powoduje, że nalewka z mięty jest wyjątkowym trunkiem, który warto przygotować. Przyczynia się również do pobudzania wydzielania żółci i soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga proces trawienia. Warto także wspomnieć, że mięta, która stanowi kluczowy składnik trunku, może pomagać w walce z uporczywymi i dość krępującymi dolegliwościami, takimi jak nudności, wzdęcia i gazy. Należy jednak pamiętać, że wymienione działanie można uzyskać, nie przekraczając rozsądnych ilości trunku. Nalewka z mięty jest wyborna, jednak jak każdy alkohol, musi być spożywana z umiarem.
Do czego pasuje nalewka z mięty?
Nalewka z mięty to dla miłośników smaku mentolu prawdziwy rarytas. Można ją spożywać samodzielnie — schłodzoną, a nawet z dodatkiem kostek lodu. To doskonały pomysł na orzeźwiający koktajl. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy mrożonej, tortów, babeczek, a nawet lodów. Miętowy smak fantastycznie komponuje się ponadto z owocami, takimi jak truskawki, arbuz czy ananas.
Nalewka z mięty to także idealny dodatek do wielu drinków. Można rozcieńczać ją z wodą, przygotować z jej dodatkiem lemoniadę, ale też swobodnie mieszać z innymi alkoholami. Osoby preferujące nieco słabsze trunki mogą przygotować miętówkę, wykorzystując wyłącznie wódkę lub zmniejszając ilość alkoholu zawartego w przepisie, bez zmiany pozostałych proporcji. Intensywny smak nalewki z mięty dodaje napojom i daniom wyrazistości, ale również pięknej, zielonej barwy. Dzieje się to za sprawą młodych listków mięty — najlepiej wykorzystać miętę pieprzową.