Zachwycająco kruche ciasto dyniowe jak z najlepszej kawiarni — pomysł na sprawdzony deser

Kruche ciasto dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto dyniowe

  • 125 g Masło
  • 1 łyżeczka Cukier puder
  • 250 g Mąka pszenna
  • 0.25 Szklanka Woda
  • 1 łyżeczka Ocet jabłkowy
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Dyniowe wypełnienie

  • 440 g Purée z dyni
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 1 Szczypta Mielone goździki
  • 190 g Cukier puder
  • 0.75 Szklanka Śmietanka 36%
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużej miski dodaj mąkę pszenną, przesiewając ją przez sitko. Następnie dodaj kawałki zimnego, pokrojonego na mniejsze kawałki masła oraz 1 szczyptę soli. Podane składniki wymieszaj rękoma w taki sposób, by uzyskać konsystencję kruszonki.

  2. 2

    Przygotuj roztwór z przefiltrowanej wody i octu jabłkowego. Wymieszaj.

  3. 3

    Do masy dodaj sporządzony roztwór i wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż ciasto na stolnicę podsypaną odrobiną mąki pszennej i rozwałkuj je. 

  4. 4

    Kruche ciasto umieść w foremce na tartę i wyklej nim jej powierzchnię. Następnie włóż formę do lodówki.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.

  6. 6

    Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Komponenty wymieszaj starannie, korzystając z miksera. Do masy dodaj purée z dyni, śmietanę kremówkę oraz wodę. Następnie do miski wrzuć skórkę startą z pomarańczy i dopraw całość, dodając mielony cynamon, goździki, sól oraz mielony imbir. Masę wymieszaj starannie, posiłkując się kuchenną szpatułką.

  7. 7

    Wyciągnij z lodówki formę z kruchym ciastem i wlej do środka sporządzone wypełnienie dyniowe. Placek umieść w piekarniku i piecz przez kwadrans. Po 15 minutach zmniejsz początkową temperaturę do 190 st. C i kontynuuj pieczenie, odliczając 40 minut.

  8. 8

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż na blat. Wystudzone kruche ciasto dyniowe udekoruj wedle uznania. Doskonale prezentuje się polane syropem klonowym i ozdobione kawałkami orzechów pekan.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też