Niesamowicie smaczny dżem z cebuli zrobisz w 3 prostych krokach. Ten przepis Cię zaskoczy

Dżem z cebuli
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z cebuli

  • 120 ml Woda
  • 60 ml Słodkie czerwone wino
  • 400 g Cebula czerwona
  • 1 łyżka Ocet jabłkowy
  • 70 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od obrania cebul z łupin, a następnie pokrój je w pióra. Jeżeli masz taką możliwość, warto skorzystać z robota kuchennego z nakładką do szatkowania. Trik ten przyspieszy nieco szykowanie dżemu z cebuli.

  2. 2

    Następnie na patelnię z powłoką nieprzywierającą wsyp cukier. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i podgrzewaj kryształki do chwili skarmelizowania, po czym dodaj poszatkowaną cebulę i smaż składniki przez ok. 25 minut lub do chwili całkowitego odparowania wydzielonej wody.

  3. 3

    Na końcu do podsmażonej cebuli dodaj słodkie czerwone wino, ocet jabłkowy oraz wodę. Wspomniane składniki smaż przez kolejne 10 minut. Po ich upływie pyszny dżem z cebuli jest gotowy do serwowania.

     

    Aby przedłużyć świetny smak oraz świeżość przygotowanej konfitury, polecamy poddać ją procesowi pasteryzacji. Można tego dokonać, podgrzewając naczynia z dżemem w garnku z gorącą wodą bądź włożyć wyrób do nagrzanego do temperatury 120-130 st. C piekarnika, pozostawiając dżem w kuchence na 30 minut. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też