Niesamowicie smaczny dżem z cebuli zrobisz w 3 prostych krokach. Ten przepis Cię zaskoczy
Dżem z cebuli to wspaniała receptura, która zmienia życie. Pozwala bowiem na uzyskanie głębokiego, intensywnego smaku i aromatu wielu potraw. Ta dziecinnie prosta w przygotowaniu konfitura stanowi także niezastąpiony dodatek do kanapek, zup, sosów, czy mięsa. Dżem z cebuli za sprawą wszechstronnego zastosowania staje się szybko składnikiem obowiązkowym w każdej kuchni. Specjał ten można także ładnie zapakować i podarować miłośnikom kuchennych eksperymentów, którzy z pewnością docenią samodzielnie wykonany upominek.
Składniki
Dżem z cebuli
- 120 ml Woda
- 60 ml Słodkie czerwone wino
- 400 g Cebula czerwona
- 1 łyżka Ocet jabłkowy
- 70 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Zacznij od obrania cebul z łupin, a następnie pokrój je w pióra. Jeżeli masz taką możliwość, warto skorzystać z robota kuchennego z nakładką do szatkowania. Trik ten przyspieszy nieco szykowanie dżemu z cebuli.
- 2
Następnie na patelnię z powłoką nieprzywierającą wsyp cukier. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i podgrzewaj kryształki do chwili skarmelizowania, po czym dodaj poszatkowaną cebulę i smaż składniki przez ok. 25 minut lub do chwili całkowitego odparowania wydzielonej wody.
- 3
Na końcu do podsmażonej cebuli dodaj słodkie czerwone wino, ocet jabłkowy oraz wodę. Wspomniane składniki smaż przez kolejne 10 minut. Po ich upływie pyszny dżem z cebuli jest gotowy do serwowania.
Aby przedłużyć świetny smak oraz świeżość przygotowanej konfitury, polecamy poddać ją procesowi pasteryzacji. Można tego dokonać, podgrzewając naczynia z dżemem w garnku z gorącą wodą bądź włożyć wyrób do nagrzanego do temperatury 120-130 st. C piekarnika, pozostawiając dżem w kuchence na 30 minut.
Zobacz także:
Przepis na dżem z cebuli w ostatnich miesiącach jest niegasnącym hitem TikToka, dlatego coraz więcej osób pragnie samodzielnie przyrządzić ten specjał. Tę aromatyczną konfiturę można przygotować w 3 łatwych krokach. To świetna wiadomość dla każdego, kto jeszcze nie czuje się wybitnym kucharzem i swoją kulinarną przygodę chce rozpocząć od niezbyt skomplikowanych receptur. Zapewniamy, że dżem z cebuli to sposób na wprowadzenie do swojego domu nowej gamy smaków.
Jak przechowywać dżem z cebuli? O tym warto wiedzieć
Przygotowany zgodnie z opisanymi wskazówkami dżem z cebuli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej znaleźć dla niego chłodne i ciemne miejsce. Specjał ten można ponadto poddać procesowi pasteryzacji, który umożliwia zachowanie smaku i jakości na wiele miesięcy. Czynność tę można wykonać na 2 proste sposoby — w piekarniku, jak i w garnku z gotującą się wodą. Prawidłowe przeprowadzenie procedury będzie gwarancją, że dżem z cebuli charakteryzować będzie trwałość i bezpieczeństwo.
Zobacz także: Dżem z dyni z galaretką pomarańczową — domowy wyrób bez ulepszaczy
Z czym serwować dżem z cebuli? Najlepsze propozycje
Dżem z cebuli to specjał, który nadaje ulubionym daniom całkowicie nowego charakteru. To niezastąpiony dodatek do pieczonych i duszonych mięs. Szczególnie chętnie smakołyk ten podaje się z wołowiną. Dżem z cebuli można wykorzystać także jako pastę do kanapek. Świeże pieczywo, połączone z tą niepowtarzalną konfiturą i serem kozim stworzą kompozycję, której z pewnością nikt się nie oprze.
Ten wszechstronny dodatek polecamy wykorzystać również jako składnik do sałatki. Ciekawym pomysłem jest połączenie go z burakami, serem halloumi, świeżą rukolą i pestkami słonecznika. To proste w przygotowaniu, lecz rzadko spotykane danie, które z pewnością zachwyci Twoich najbliższych. Dżem z cebuli warto przyrządzić także na zbliżające się przyjęcie. Stanowi atrakcyjny i naprawdę oryginalny w smaku dip. Warto pamiętać o tym przepisie komponując autorską deskę serów, czy serwując gościom chrupiące nachosy.