Puszyste i wilgotne muffinki pizzowe dla dziecka

Muffinki pizzowe
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na muffinki pizzowe

  • 2 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Mleko
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.25 Szklanka Oliwa z oliwek
  • 0.25 Sztuka Papryka czerwona
  • 5 sztuk Zielone oliwki
  • 0.5 Szklanka Mozzarella starta
  • 1 garść Oregano
  • 1 garść Świeża bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Ustawiamy piekarnik na programie termoobieg z temperaturą 190 stopni Celsjusza i czekamy aż się nagrzeje.

  2. 2

    Równolegle mieszamy w misce: mąkę, ser tarty, proszek do pieczenia. Ser żółty tarty i krowia mozzarella będą odpowiednie dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Dla młodszych dzieci odpowiedniejsze będą muffinki pizzowe z kozim serem.

  3. 3

    W drugiej misce umieszczamy mokre składniki: mleko, jajka i oliwę z oliwek. Dokładnie je łączymy, energicznie mieszając rózgą.

  4. 4

    Wymieszane składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi i miksujemy, łącząc je na jednolitą masę.

  5. 5

    Kolejny krok w przepisie na muffinki pizzowe to przygotowanie warzyw. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę tniemy na drobną kostkę, oliwki kroimy na półtalarki, a zioła – bazylię i oregano siekamy.

  6. 6

    Tak przygotowane dodatki wrzucamy do ciasta i dokładnie łączymy, mieszając.

  7. 7

    Przygotowujemy papiloty do muffinek, lub wykładamy formę do pieczenia muffinek papierem do pieczenia. Do każdej foremki nakładamy łyżką ciasto na pizzę do mniej więcej ¾ jej wysokości. Ciasto urośnie w piekarniku w miarę pieczenia, dlatego nie przesadzamy z ilością ciasta umieszczonego w foremce.

  8. 8

    Pieczemy przez mniej więcej 20 minut nie dopuszczając do tego, żeby ciasto się za bardzo zarumieniło. Jeśli nie macie piekarnika z termoobiegiem, przedłużcie proces pieczenia o 5 minut.

  9. 9

    Smak muffinek pizzowych można śmiało modyfikować i dodawać ulubione warzywa, wędlinę czy nawet owoce (informacja ucieszy zwłaszcza fanów pizzy hawajskiej).

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też