Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia. Przepis na prosty deser na zimno

Domowe ptasie mleczko
Źródło: Getty Images

Składniki

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia — śmietankowa pianka

  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 1 szklanki Drobny cukier
  • 1 łyżeczka aromat śmietankowy
  • 150 ml Woda
  • 30 g Żelatyna
  • 9 sztuk Białko jajka

Polewa czekoladowa

  • 60 g Masło
  • 30 ml Wrzątek
  • 100 ml Śmietanka 36%
  • 50 g Cukier puder
  • 1 łyżka Żelatyna
  • 20 g Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować polewę czekoladową, wsyp do szklanki żelatynę i zalej ją porcją gorącej wody. Roztwór starannie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.

  2. 2

    Do rondelka wlej śmietankę, a następnie dodaj masło i podgrzewaj składniki na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp kakao oraz cukier i mieszaj składniki do chwili zagotowania mieszanki. Zdejmij garnek z kuchenki i ostrożnie wlej do niego roztwór żelatyny, cały czas mieszając polewę. 

  3. 3

    Aby przygotować masę śmietankową, wsyp do miseczki żelatynę i zalej ją 150 ml zimnej wody. Umieść naczynie w większym garnku wypełnionym wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy roztwór stanie się jednolity, wyciągnij miskę w wody i pozostaw do przestudzenia.

  4. 4

    W misce umieść białka i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie porcjami wsypuj cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, aromat śmietankowy oraz roztwór żelatyny i ponownie wymieszaj składniki.

  5. 5

    Wybraną formę na ciasto ptasie mleczko wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, po czym napełnij pianką śmietankową i wyrównaj jej powierzchnię szpatułką kuchenną. Następnie polej ostrożnie ciasto masą czekoladową i ponownie wyrównaj wierzch wypieku. 

     

    Ciasto ptasie mleczko przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 5 godzin. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też