Ciasto murzynek — przepis na szybkie ciasto czekoladowe, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Ciasto murzynek
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto murzynek

  • 250 g Masło
  • 225 g Mąka pszenna tortowa
  • 125 ml Mleko
  • 300 g Cukier
  • 4 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 3 łyżki Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko z dodatkiem cukru i kakao zagotuj na średniej mocy palnika. Do mieszanki dodaj masło i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Następnie ściągnij garnek z palnika i odstaw na bok, do wystudzenia.

  2. 2

    Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    Oddziel żółtka jaj od białek. Białka ubij na sztywną pianę tak, by nie zmieniała swojego położenia po odwróceniu miski do góry dnem.

  4. 4

    Do ostudzonej mieszanki mlecznej dodaj żółtka i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Następnie odlej pół szklanki masy i odstaw na bok.

  5. 5

    Do pozostałej masy dodaj przesianą mąkę i ubitą pianę z białek. Całość wymieszaj delikatnie.

  6. 6

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Gotową masę przelej do formy.

  7. 7

    Ciasto murzynek piecz przez ok. 45 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyciągnięciu.

  8. 8

    Po ostudzeniu ciasto polej odłożoną polewą. Wierzch wypieku można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

    Jeśli jesteś fanem słodkości, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na brownie czekoladowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też