Gulasz z łopatki — prosty przepis na niedzielny obiad

Gulasz z łopatki wieprzowej
Źródło: GettyImages

Składniki

Gulasz z łopatki

  • 1 sztuka Marchew
  • 1 główka Czosnek
  • 3 sztuki Cebula
  • 1 kg Łopatka wieprzowa
  • 8 sztuk Pieczarki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 szklanki Woda
  • 7 łyżek Olej
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 łyżki Wędzona papryka
  • 2 łyżeczki Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 1 szczypta Curry
  • 1 szczypta Czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie gulaszu z łopatki rozpocznij od przygotowania mięsa. Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na ok. 3 cm kawałki. Tak przygotowane porcje mięsa wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.

  2. 2

    Do garnka wlej olej, dodaj mięso, wrzuć obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz tak samo pokrojoną paprykę. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a następnie umieść w garnku z resztą składników. Całość smaż na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut.

  3. 3

    Obierz i pokrój w plasterki czosnek oraz pieczarki — dodaj je do garnka i wlej wodę, łącząc składniki z pozostałymi przyprawami. Smaż przez 20-25 minut.

  4. 4

    Po wskazanym czasie zostaw garnek na małej mocy palnika i w dalszym ciągu gotuj — przez ok. 35-45 minut lub dokończ pyszne danie w piekarniku. Wówczas wystarczy, że przełożysz gulasz z łopatki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i zostawisz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C na 40 minut.

  5. 5

    Tak przygotowany gulasz z łopatki świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Wystarczy ugotować do niego kaszę gryczaną lub pęczak, ziemniaki tudzież — nieco bardziej czasochłonne — kluski śląskie, a danie stanie się idealnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Warto pamiętać o dodatku warzyw. Szczególnie polecamy kiszonki, np. ogórki lub kapustę kiszoną.

     

    Na niedzielny obiad wypróbuj także przepis na zrazy wieprzowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też