Szaszłyk warzywny, czyli lekka przekąska z grilla nie tylko dla wegetarian

Szaszłyki warzywne
Źródło: GettyImages

Składniki

Szaszłyki warzywne

  • 2 sztuki Cukinia zielona
  • 250 g Pieczarki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 1 łyżeczka Miód
  • 0.5 Łyżeczka Bazylia
  • 70 ml Ocet balsamiczny
  • 70 ml Olej
  • 2 ząbki Czosnek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cukinię umyj, obetnij końce i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.

  2. 2

    Wszystkie rodzaje papryk starannie umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kwadratowe kawałki, o boku mierzącym 3-4 cm.

  3. 3

    Ocet, olej, bazylię i miód wymieszaj w większej misce, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, i pieprz.

  4. 4

    Do marynaty na szaszłyki warzywne dodaj umyte pieczarki i pokrojone wcześniej kawałki warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż na godzinę do lodówki.

  5. 5

    Długie wykałaczki namocz w wodzie i odstaw na 10-15 minut.

  6. 6

    Nakłuwaj naprzemiennie przygotowane składniki na wykałaczki, aż do wyczerpania przygotowanych składników.

  7. 7

    Pozostałą marynatę przelej do miseczki.

  8. 8

    Szaszłyki grilluj, unikając dużego żaru. Regularnie obracaj je na drugą stronę, aż do uzyskania pożądanego stopnia przypieczenia.

    Wypróbuj także przepis na szaszłyki z kurczaka.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też