Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady — pieguski

Ciasteczka pieguski
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasteczka pieguski

  • 200 g Masło
  • 100 g Groszki czekoladowe
  • 100 g Cukier puder
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól
  • 380 g Mąka pszenna tortowa
  • 2 Jajko
  • 100 g Prażone orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu otrzymania zwartej kuli.

  2. 2

    Do ciasta na pieguski dodaj groszki czekoladowe (zostaw ok. 1/5 do zdobienia ciasteczek) oraz grubo posiekane orzechy laskowe. Ciasto ponownie wymieszaj, zawiń w folię i schładzaj przez godzinę w lodówce. Zamiast groszków czekoladowych możesz wykorzystać również kawałki czekolady pokrojonej na drobne kawałki.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C z opcją pieczenia góra-dół. Blachę do pieczenia wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Ciasto na domowe pieguski wyciągnij z lodówki i formuj z niego kulki o wadze ok. 50 g. Gotowe kawałki masy układaj na papierze do pieczenia, spłaszczaj delikatnie ręką i dekoruj pozostałymi groszkami czekoladowymi. Pamiętaj, aby zachować odstępy między pieguskami, ponieważ w piekarniku będą one zwiększać swoją powierzchnię, dzięki dodatkowi proszku do pieczenia.

  5. 5

    Blachę z gotowymi pieguskami włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C. Ciastka piecz przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw je do wystudzenia.

    Jeśli jesteś fanem domowych słodkości, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne cantuccini — włoskie ciasteczka migdałowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też