Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady — pieguski
Ciastka pieguski to prawdziwy klasyk. Są one uwielbiane zwłaszcza przez dzieci, jednak to niejedyna grupa, która za nimi przepada. Delikatne, kruche maślane ciasteczka stanowią także doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Połączenie mlecznej czekolady z orzechami laskowymi to duet, który może uzależnić. Każdemu jednak należy się chwila przyjemności, a taką bez wątpienia może stać się rozkoszowanie kruchymi ciasteczkami. Przepis na pieguski to pokusa, której trudno się oprzeć.
Składniki
Ciasteczka pieguski
- 200 g Masło
- 100 g Groszki czekoladowe
- 100 g Cukier puder
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
- 380 g Mąka pszenna tortowa
- 2 Jajko
- 100 g Prażone orzechy laskowe
Przygotowanie
- 1
Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu otrzymania zwartej kuli.
- 2
Do ciasta na pieguski dodaj groszki czekoladowe (zostaw ok. 1/5 do zdobienia ciasteczek) oraz grubo posiekane orzechy laskowe. Ciasto ponownie wymieszaj, zawiń w folię i schładzaj przez godzinę w lodówce. Zamiast groszków czekoladowych możesz wykorzystać również kawałki czekolady pokrojonej na drobne kawałki.
- 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C z opcją pieczenia góra-dół. Blachę do pieczenia wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- 4
Ciasto na domowe pieguski wyciągnij z lodówki i formuj z niego kulki o wadze ok. 50 g. Gotowe kawałki masy układaj na papierze do pieczenia, spłaszczaj delikatnie ręką i dekoruj pozostałymi groszkami czekoladowymi. Pamiętaj, aby zachować odstępy między pieguskami, ponieważ w piekarniku będą one zwiększać swoją powierzchnię, dzięki dodatkowi proszku do pieczenia.
- 5
Blachę z gotowymi pieguskami włóż do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C. Ciastka piecz przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę i pozostaw je do wystudzenia.
Jeśli jesteś fanem domowych słodkości, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne cantuccini — włoskie ciasteczka migdałowe.
Pieguski to kultowe ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady (najczęściej groszków czekoladowych) i orzechów laskowych, które przygotowuje się w łatwy i przyjemny sposób. W przygotowania domowych piegusków może zaangażować się cała rodzina, formując wspólnie kuleczki z ciasta i ozdabiając je wspomnianymi dodatkami. Przepis na pieguski jest banalnie prosty i nie powinien stanowić wyzwania nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.
Jak przygotować ciasteczka pieguski? Sprawdzone porady i wskazówki
Mimo że pieguski są niebywale proste w przygotowaniu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, które sprawią, że upieczone ciasteczka będą smakowały rewelacyjnie, jak te zakupione w najlepszej cukierni. Aby pieguski były kruche i rozpływały się w ustach, przed pieczeniem polecamy porządnie schłodzić ciasto w lodówce. W sytuacji, gdy nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu, można skrócić oczekiwanie na schłodzenie się masy i skorzystać z zamrażarki.
Warto również zwrócić uwagę na długość wyrabiania ciasta. Początkowo ciasto może sprawiać wrażenie zbyt sypkiego — nie jest to jednak powód do zmartwień. W trakcie dalszego zagniatania osiągnie ono pożądaną, delikatnie elastyczną konsystencję. Jeżeli jednak do ciasta na pieguski dodasz zbyt dużo mąki i z czasem nie zacznie nabierać zwartej struktury, nic straconego. Wystarczy dodać 1 łyżkę lodowatej wody i problem powinien zostać zażegnany. Obecne w przepisie groszki czekoladowe (mleczne lub gorzkie) można zastąpić kawałkami drobno posiekanej czekolady, rodzynkami, czy suszoną żurawiną. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków.