Domowe lody truskawkowe, które zasmakują całej rodzinie

Lody truskawkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Lody truskawkowe

  • 0.5 kilogram Truskawki
  • 250 g Mascarpone
  • 300 g Śmietanka 30%
  • 5 łyżek Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania owoców. Świeże truskawki opłucz najlepiej pod chłodną wodą i pozbądź się szypułek. Następnie umieść je w garnku, zasyp 2 łyżkami cukru i smaż, aż z owoców zacznie wydzielać się sok. Po ok. 5 minut gotowania cukier powinien się całkowicie rozpuścić. To znak, że owoce są gotowe i można wyłącz palnik. Truskawki odłóż na bok, a kiedy przestygną, włóż je do lodówki.

  2. 2

    Serek mascarpone połącz ze śmietanką oraz 3 łyżkami cukru. Mieszankę włóż do lodówki. Kiedy składniki staną się odpowiednio chłodne, wyjmij naczynie z lodówki i ubij produkty na jednolity krem. Rozpocznij od najniższych obrotów, po czym zwiększaj moc miksera do maksimum. Po ok. 2 minutach masa powinna stać się bardzo gęsta.

  3. 3

    Gotowy krem do lodów truskawkowych przełóż do dużej miski. Następnie do kremowej masy dodaj schłodzone truskawki, wraz z sokiem, który wytworzył się podczas ich gotowania. Całość wymieszaj starannie — możesz posłużyć się mikserem lub połączyć składniki za pomocą energicznych ruchów łyżki.

  4. 4

    Gotową masę na lody truskawkowe umieść w pojemniku lub naczyniu, w którym będzie mroził się owocowy deser. Przepyszne lody będą gotowe do spożycia po 6 godzinach w zamrażalniku.

     

    Wypróbuj także przepis na domowe lody bananowo-czekoladowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też