Dorsz pieczony

Dorsz pieczony z warzywami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 900 g Filet z dorsza
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki Czosnek
  • 200 g Szpinak baby
  • 150 g Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Papryczka chili
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Do niewielkiego naczynia wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Przeciśnij do niej obrane ząbki czosnku i dodaj pieprz, sól, słodką paprykę mieloną oraz chili. Całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Natrzyj rybę przygotowaną mieszanką przypraw.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C (tryb góra-dół).

  4. 4

    Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i połóż na niej liście szpinaku wraz z umytymi wcześniej pomidorkami koktajlowymi.  Nie ma potrzeby dzielenia ich na mniejsze kawałki. Na warstwę świeżych warzyw połóż filet z dorsza, a wierzch oprósz czarnym pieprzem mielonym. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Po ok. 10 minutach na rybę nałóż masło klarowane i piecz bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut.

  5. 5

    Dorsz pieczony najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny. Przed spożyciem można doprawić go odrobiną soli.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczonego pstrąga.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też