Boczek pieczony — jak go upiec? Przepis na doskonałą wędlinę domową

 Boczek pieczony
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.5 kg Boczek
  • 2 sztuki Cebula
  • 8 ząbków Czosnek
  • 1 łyżka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 3 łyżki Majeranek
  • 2 łyżki Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Boczek pozbaw wszelkich chrząstek i kości. Następnie przekrój go w poziomie, jednak nie do samego końca. Rozłóż mięso i odłóż na bok.

  2. 2

    W oddzielnej miseczce połącz olej z czarnym pieprzem mielonym, majerankiem, papryką wędzoną w proszku oraz solą. Następnie dodaj również cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (lub starte na tarce). Całość starannie wymieszaj i wyłóż na przygotowane wcześniej mięso, starając się je natrzeć równomiernie, z każdej strony.

  3. 3

    Przyprawiony plaster boczku zroluj i obwiąż sznurkiem, po czym całość zawiń w kawałek folii aluminiowej i umieść w lodówce, przynajmniej na 12 godzin. Im mięso będzie dłużej się chłodzić, tym lepszy efekt końcowy, dlatego rolowany boczek może spędzić w lodówce nawet 24 godziny.

  4. 4

    Przed przystąpieniem do pieczenia boczku, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  5. 5

    Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, odwiń boczek z folii aluminiowej i umieść w żaroodpornym naczyniu. Na dno wlej ok. 100 ml płynu (wody bądź białego wina wytrawnego).

  6. 6

    Obierz cebulę i pozostałe cztery ząbki czosnku, pokrój je (cebulę w plastry, czosnek w ćwiartki) i obłóż nimi kawałek boczku. Tak przygotowany boczek umieść w piekarniku, przykryj formę i piecz ok. 90 minut, co jakiś czas podlewając boczek pieczony wytworzonym w naczyniu sosem.

  7. 7

    Boczek pieczony serwuj wedle własnego pomysłu, na zimno do kanapek bądź w formie ciepłej, jako dodatek do drugiego dania.

     

    Wypróbuj również przepis na szynkę w sosie chrzanowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też