Przepis na boczniaki smażone na patelni — doskonałe na domówkę, grilla, a nawet obiad

Boczniaki w marynacie smażone na patelni
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 750 g Boczniaki
  • 60 ml Oliwa z oliwek
  • 7 ząbków Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • Kolorowy pieprz
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 3 łyżki Olej słonecznikowy
  • 1 pęczek Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Opłucz grzyby i odsącz je z nadmiaru wody, używając ręcznika papierowego. Następnie włóż je do lodówki na ok. 60 minut.  Przed smażeniem boczniaki możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak nie jest to konieczne. Po schłodzeniu grzybów na patelni rozgrzej odrobinę oleju (ok. 1 łyżkę), a kiedy zacznie skwierczeć, wsyp przygotowane boczniaki i smaż, aż delikatnie zbrązowieją. Po chwili przyciśnij grzyby dowolnym naczyniem, np. dnem garnka i smaż ok. 4 minuty. Po tym czasie usuń naczynie i smaż grzyby jeszcze chwilę, obracając je na drugą stronę. Następnie wyłącz palnik i przełóż boczniaki smażone do oddzielnego naczynia.

  2. 2

    W międzyczasie do niewielkiej miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekany koperek, sól, pieprz kolorowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość starannie wymieszaj i wlej do naczynia z boczniakami smażonymi. Grzyby pozostaw w marynacie na ok. 60 minut.

  3. 3

    Po upływie godziny boczniaki będą gotowe. Przełóż je do wyparzonego wcześniej słoika i stosuj wedle własnego pomysłu: jako dodatek na grilla, do obiadu bądź urozmaicenie kanapek.

     

    Wypróbuj także przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też