Ekspresowa sałatka makaronowa z kurczakiem — przepis na imprezowy niezbędnik

Sałatka makaronowa z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Pierś z kurczaka
  • 0.5 Opakowanie Makaron Fusilli
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 0.5 Puszka Czerwona fasola konserwowa
  • 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Przyprawa do gyrosa
  • 1 szczypta Czosnek granulowany
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj makaron, zgodnie ze wskazówkami opisanymi na opakowaniu. Sałatka makaronowa z kurczakiem najlepiej smakuje, kiedy makaron ugotowany jest al dente. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go na durszlaku, przelewając chłodną wodą i odstaw na bok.

  2. 2

    Na durszlaku odcedź z zalewy kukurydzę konserwową oraz czerwoną fasolę i umieść je w większej misce. Umyj czerwone papryki, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój warzywa w drobną kostkę i dołóż do reszty składników. Następnie do miski dodaj również odcedzony makaron.

  3. 3

    Umyj pierś z kurczaka, oczyść z błon i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój mięso w kostkę i dopraw, posypując przyprawą gyros, odrobiną czosnku granulowanego, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a kiedy zacznie skwierczeć, dodaj doprawionego kurczaka i smaż ok. 8-10 minut, po czym wyłącz palnik i odstaw na bok, by mięso ostygło.

  4. 4

    Przestudzone mięso dodaj do miski z pozostałymi składniki. Dodaj majonez (2-3 łyżki) i dopraw całość do smaku. Na koniec wymieszaj sałatkę makaronową z kurczakiem i włóż ją do lodówki lub podawaj zaraz po przygotowaniu.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też