Seromakowiec idealny — przepis na ciasto, które musisz przygotować
Seromakowiec na kruchym spodzie to niezwykłe ciasto, które warto przygotować na wyjątkowe okazje. Przepis na sernik z masą makową zachwyci nie tylko smakiem, ale i reprezentatywnym wyglądem. Wypiek składa się z 2 smakowitych warstw — serowej i makowej — a jego wierzch zwieńcza rewelacyjna polewa czekoladowa. Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto upiec dla swoich najbliższych, odpowiedź jest bardzo prosta. Przepis na seromakowiec przypadnie do gustu każdemu domownikowi i zaproszonemu do wspólnego ucztowania gościowi.
Składniki
Seromakowiec — kruche ciasto
- 150 g Masło
- 5 łyżek Cukier puder
- 2.25 szklanek Mąka pszenna
- 1 Jajko
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Śmietana
- 1 Żółtko
Masa z makiem
- 4 Jajko
- 1 szklanki Cukier
- 2 szklanek Mak
- Bakalie
- 100 g Roztopione masło
Masa serowa
- 1.5 szklanki Cukier puder
- 4 Białko jajka
- 4 Żółtko
- 1 kg Twaróg sernikowy
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 150 g Masło
Składniki na polewę
- 100 ml Śmietana kremówka 30 %
- 200 g Gorzka czekolada 70%
Przygotowanie
- 1
Wszystkie produkty z listy na kruche ciasto połącz w misce, zagniatając je energicznie rękoma na zwartą masę. Jeżeli jego konsystencja wydaje się nieodpowiednia, dodaj do ciasta nieco więcej śmietany.
- 2
Wyrobionym ciastem wyłóż formę, w której będzie piekł się seromakowiec.
- 3
Następnie przystąp do przygotowania masy z makiem. Mak zalej wrzącą wodą i doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz palnik, ostudź, a na końcu odcedź mak z nadmiaru płynu.
- 4
Ostudzony mak przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia razem z cukrem. Następnie przełóż składniki do garnka i połącz z ulubionymi bakaliami, roztopionym masłem i jajkami. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika, nie zapominając o mieszaniu makowej masy. Kiedy będzie gotowa, umieść ją na kruchym cieście, którym na początku została wyłożona blaszka do pieczenia.
- 5
Teraz zajmij się przygotowaniem części serowej. Do miski dodaj cukier i masło. Składniki miksuj razem, a po chwili do miski zacznij dodawać po jednym żółtku. Następnie całość połącz z twarogiem i wsyp opakowanie budyniu waniliowego.
- 6
W osobnym naczyniu ubij pianę z białek, a kiedy stanie się sztywna, dodaj ją do miski z przygotowanym poprzednio ciastem serowym.
- 7
Nagrzej piekarnik do temperatury 18 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.
- 8
Uzyskane ciasto rozłóż równomiernie na warstwie maku. Seromakowiec piecz przez 60 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Seromakowiec polecamy umieścić w lodówce i pozostawić w niej wypiek nawet na kilka godzin.
- 9
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Wybraną czekoladę (gorzką lub mleczną) pokrusz na mniejsze kawałki. Do niewielkiego garnka wlej śmietankę kremówkę i podgrzewaj ją, aż na powierzchni pojawią się delikatne bąbelki. Następnie wyłącz palnik i wrzuć do garnka kawałki czekolady. Pozostaw je na chwilę, a po kilku minutach starannie wymieszaj zawartość rondelka.
- 10
Przed podaniem seromakowca ozdób wypiek przygotowaną polewą czekoladową.
Zobacz także:
Prosty przepis na seromakowiec wykonać może nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z pieczeniem domowych słodkości. To rewelacyjny pomysł na pyszne ciasto, którego smakiem oraz wyglądem zachwyci się nawet najbardziej wymagająca teściowa.
Zobacz także: Niesamowity makowiec z jabłkami – to połączenie zaskakuje
Seromakowiec z gotowej masy makowej — przepis
Znakomity seromakowiec można przygotować również z gotowej masy makowej. Wówczas nie trzeba parzyć, ani mielić maku. Wystarczy skorzystać z kupnego produktu z puszki. Zrobienie masy makowej do seromakowca ogranicza się wówczas do połączenia wspomnianego składnika z 4 jajkami i starannemu wymieszaniu składników.