Seromakowiec idealny — przepis na ciasto, które musisz przygotować

Seromakowiec
Źródło: GettyImages

Składniki

Seromakowiec — kruche ciasto

  • 150 g Masło
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 2.25 szklanek Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Śmietana
  • 1 Żółtko

Masa z makiem

  • 4 Jajko
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 szklanek Mak
  • Bakalie
  • 100 g Roztopione masło

Masa serowa

  • 1.5 szklanki Cukier puder
  • 4 Białko jajka
  • 4 Żółtko
  • 1 kg Twaróg sernikowy
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 150 g Masło

Składniki na polewę

  • 100 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 200 g Gorzka czekolada 70%

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie produkty z listy na kruche ciasto połącz w misce, zagniatając je energicznie rękoma na zwartą masę. Jeżeli jego konsystencja wydaje się nieodpowiednia, dodaj do ciasta nieco więcej śmietany. 

  2. 2

    Wyrobionym ciastem wyłóż formę, w której będzie piekł się seromakowiec.

  3. 3

    Następnie przystąp do przygotowania masy z makiem. Mak zalej wrzącą wodą i doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz palnik, ostudź, a na końcu odcedź mak z nadmiaru płynu. 

  4. 4

    Ostudzony mak przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia razem z cukrem. Następnie przełóż składniki do garnka i połącz z ulubionymi bakaliami, roztopionym masłem i jajkami. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika, nie zapominając o mieszaniu makowej masy. Kiedy będzie gotowa, umieść ją na kruchym cieście, którym na początku została wyłożona blaszka do pieczenia. 

  5. 5

    Teraz zajmij się przygotowaniem części serowej.  Do miski dodaj cukier i masło. Składniki miksuj razem, a po chwili do miski zacznij dodawać po jednym żółtku. Następnie całość połącz z twarogiem i wsyp opakowanie budyniu waniliowego. 

  6. 6

    W osobnym naczyniu ubij pianę z białek, a kiedy stanie się sztywna, dodaj ją do miski  z przygotowanym poprzednio ciastem serowym. 

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 18 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.

  8. 8

    Uzyskane ciasto rozłóż równomiernie na warstwie maku. Seromakowiec piecz przez 60 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Seromakowiec polecamy umieścić w lodówce i pozostawić w niej wypiek nawet na kilka godzin. 

  9. 9

    W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Wybraną czekoladę (gorzką lub mleczną) pokrusz na mniejsze kawałki.  Do niewielkiego garnka wlej śmietankę kremówkę i podgrzewaj ją, aż na powierzchni pojawią się delikatne bąbelki. Następnie wyłącz palnik i wrzuć do garnka kawałki czekolady. Pozostaw je na chwilę, a po kilku minutach starannie wymieszaj zawartość rondelka.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też