Zniewalające naleśniki z jabłkami, czyli przysmak dzieciństwa
Naleśniki z jabłkami to jeden z ulubionych przepisów niemal wszystkich dzieci. Delikatne i puszyste placki z kawałkami słodziutkich owoców to doskonałe połączenie, któremu nie można się oprzeć. Naleśniki z jabłkami są bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu można je przyrządzić razem z najmłodszymi domownikami — sprawi to, że danie będzie smakowało maluchom jeszcze lepiej.
Składniki
Naleśniki z jabłkami
- 2 sztuki Jajko
- 1 łyżka Cukier
- 500 ml Mleko
- 250 g Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 3 Jabłko
- 3 szczypty Mielony cynamon
- 100 g Masło
Przygotowanie
- 1
Jabłka umyj, obierz, przekrój na połówki i wykrój z nich gniazda nasienne. Następnie kawałki owoców pokrój w cienkie plasterki.
- 2
Masło roztop na palniku o małej mocy (lub w mikrofali) i pozostaw je do przestygnięcia.
- 3
Żółtka oddziel od białek.
- 4
Mleko, żółtka, cukier, mąkę pszenną oraz sól wymieszaj trzepaczką lub mikserem o niskich obrotach na jednolitą masę.
- 5
Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy naleśnikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- 6
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę masła, a następnie używając chochli, dodaj grubą warstwę ciasta naleśnikowego. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni. W masie zanurz kawałki jabłka i posmaruj je delikatnie masłem oraz posyp mielonym cynamonem. Naleśniki z jabłkami smaż pod przykryciem.
- 7
Kiedy spód ciasta ładnie się zarumieni, przewróć naleśnik na drugą stronę i ponownie smaż do nabrania złotego koloru. Naleśniki z jabłkiem smakują wyśmienicie podane np. z masłem orzechowym i malinami.
Zobacz także:
Naleśniki z jabłkami to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych racuszków. Są łatwiejsze w przygotowaniu i zawierają znacznie mniej tłuszczu. Przepis jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się niemal na każdy posiłek w trakcie dnia.
Naleśniki z jabłkami to przepis, który w mgnieniu oka znika ze wszystkich talerzy. Ostrzegamy, że warto od razu przygotować je z podwójnej porcji — na pewno się nie zmarnują. Pozostałe po posiłku placuszki polecamy zapakować na wynos i zjeść poza domem, np. w szkole lub miejscu pracy. Doskonale smakują z jogurtem lub ulubioną mieszanką orzechów, jednak to nie wszystkie możliwości dodatków, które warto wypróbować do naleśników z jabłkami.
Z czym podawać naleśniki z jabłkami?
Naleśniki z jabłkami smakują rewelacyjnie podane z jogurtem lub śmietaną. W takim przypadku można dodać również świeże owoce sezonowe, a danie oprócz fantastycznego smaku będzie również niezwykle syte i odżywcze. Świetnie sprawdzi się także masło orzechowe — niekoniecznie z orzeszków ziemnych. Do naleśników z jabłkami warto wypróbować także pastę wykonaną z migdałów, nerkowców czy orzechów laskowych. Rekomendujemy ponadto przygotowanie domowego kremu z daktyli. Wystarczy namoczyć, a następnie ugotować je w mleku, zblendować na gładką masę i gotowe. Gwarantujemy, że jest to absolutny hit i rewelacyjnie komponuje się ze smakiem naleśników z jabłkami.
Zobacz także: Naleśniki z truskawkami — pomysł na obiad nie tylko dla dzieci
Jak przygotować naleśniki z jabłkami? Praktyczne porady
Naleśniki z jabłkami są bardzo łatwe w przygotowaniu, warto jednak znać kilka porad, które sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Wyodrębnione w przepisie jabłka mogą zostać obrane, jednak nie trzeba tego robić. Należy jednak pamiętać o bardzo dokładnym wykrojeniu gniazd nasiennych, żeby w naleśnikach z jabłkami nie znalazły się żadne łuski.
Naleśniki z jabłkami można także obrócić na patelni, korzystając ze zwykłego talerza. Wystarczy usmażony z jednej strony naleśnik zsunąć na płaskie naczynie, a następnie przykryć go patelnią i całość odwrócić w taki sposób, aby naleśnik znalazł się surową stroną na patelni. Z uwagi na fakt, że placki wykonane z poniższego przepisu wychodzą dość grube, opisany trik kuchenny pozwoli zapobiegnąć rozpadnięciu się ciasta i ułatwi jego sprawne obracanie.