Zniewalające naleśniki z jabłkami, czyli przysmak dzieciństwa

Naleśniki z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki z jabłkami

  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżka Cukier
  • 500 ml Mleko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 3 Jabłko
  • 3 szczypty Mielony cynamon
  • 100 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj, obierz, przekrój na połówki i wykrój z nich gniazda nasienne. Następnie kawałki owoców pokrój w cienkie plasterki.

  2. 2

    Masło roztop na palniku o małej mocy (lub w mikrofali) i pozostaw je do przestygnięcia.

  3. 3

    Żółtka oddziel od białek.

  4. 4

    Mleko, żółtka, cukier, mąkę pszenną oraz sól wymieszaj trzepaczką lub mikserem o niskich obrotach na jednolitą masę.

  5. 5

    Białka ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy naleśnikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.

  6. 6

    Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę masła, a następnie używając chochli, dodaj grubą warstwę ciasta naleśnikowego. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni. W masie zanurz kawałki jabłka i posmaruj je delikatnie masłem oraz posyp mielonym cynamonem. Naleśniki z jabłkami smaż pod przykryciem.

  7. 7

    Kiedy spód ciasta ładnie się zarumieni, przewróć naleśnik na drugą stronę i ponownie smaż do nabrania złotego koloru. Naleśniki z jabłkiem smakują wyśmienicie podane np. z masłem orzechowym i malinami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też