Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym
Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym to posiłek godny wyjątkowej okazji.
Autor:
Smak.pl
Zupy
Rodzaje dań
Posiłki
Obiad
Kuchnia tajska
Kuchnie świata
Łatwe dania
Dania do 30 minut
Główne składniki
Warzywa
REKLAMA
Składniki
- 500 ml Bulion warzywny
- 400 ml Mleczko kokosowe
- 1 łyżeczka Czerwona pasta curry
- 1 sztuka Cebula
- 1 kawałek Por
- 12 sztuk Krewetki
- 50 ml Sos rybny
- 50 g Masło
- 4 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 1 szczypta Biały pieprz
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie do cebuli dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz papryczkę chili. Po kilku minutach smażenia, na patelnię dodaj również czerwoną pastę curry.
- 2
Krewetki obierz z pancerzyków i wrzuć na patelnię. Całość dopraw białym pieprzem i odrobiną soli, po czym zalej danie bulionem warzywnym.
- 3
Ok. 5 cm kawałek pora sparz gorącą wodą i pokrój go na drobne kawałki. Następnie dołóż warzywo do gotującej się zupy krewetkowej. Po 5 minutach do aromatycznego wywaru dodaj sos rybny.
REKLAMA - 4
Pod koniec gotowania do zupy wyciśnij sok z połowy cytryny.
Zobacz także:
REKLAMA