Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 ml Bulion warzywny
  • 400 ml Mleczko kokosowe
  • 1 łyżeczka Czerwona pasta curry
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 kawałek Por
  • 12 sztuk Krewetki
  • 50 ml Sos rybny
  • 50 g Masło
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 1 szczypta Biały pieprz
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie do cebuli dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz papryczkę chili. Po kilku minutach smażenia, na patelnię dodaj również czerwoną pastę curry.

  2. 2

    Krewetki obierz z pancerzyków i wrzuć na patelnię. Całość dopraw białym pieprzem i odrobiną soli, po czym zalej danie bulionem warzywnym.

  3. 3

    Ok. 5 cm kawałek pora sparz gorącą wodą i pokrój go na drobne kawałki. Następnie dołóż warzywo do gotującej się zupy krewetkowej. Po 5 minutach do aromatycznego wywaru dodaj sos rybny.

  4. 4

    Pod koniec gotowania do zupy wyciśnij sok z połowy cytryny.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też