Owsiane ciasto śniadaniowe

Owsiane ciasto śniadaniowe
Źródło: GettImages

Składniki

  • 120 ml Olej kokosowy
  • 120 ml Miód
  • 1 sztuka Banan
  • 2 garście Suszone daktyle
  • Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 200 g Bezglutenowe płatki owsiane
  • 100 g Mielone migdały
  • 100 g Orzechy włoskie
  • Dżem

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do małego garnka dodaj olej kokosowy i miód, podgrzej składniki i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Daktyle pokrój na małe kawałki.

  4. 4

    Przygotuj większą miskę, do której wlej przygotowaną płynną mieszankę (olej kokosowy + miód). Następnie dodaj rozgniecionego banana i pokrojone na kawałki daktyle. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Do mieszanki dodaj gałkę muszkatołową, mielony cynamon i sól. Następnie wsyp również bezglutenowe płatki owsiane.

  6. 6

    Na koniec dodaj zmielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dobrze zmiksuj.

  7. 7

    Przygotowaną mieszankę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź na całej powierzchni i delikatnie dociśnij łyżką. Możesz również urozmaicić smak ciasta, dodając dżem i posypując go niesolonymi orzeszkami ziemnymi.

  8. 8

    Bezglutenowe ciasto owsiane piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć.

  9. 9

    Schłodzone ciasto wyjmij z blachy do pieczenia i pokrój na kawałki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też