Owsiane ciasto śniadaniowe
Oprócz bezglutenowej owsianki na śniadanie można przygotować również niesamowite ciasto z płatków owsianych. Wypróbuj poniższy przepis — nie będziesz do niego potrzebować mąki ani jajek. Dodatkowo receptura wzbogacona jest suszonymi daktylami i chrupiącymi orzechami, które uświetniają smak zdrowego ciasta bezglutenowego.
Składniki
- 120 ml Olej kokosowy
- 120 ml Miód
- 1 sztuka Banan
- 2 garście Suszone daktyle
- Szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 200 g Bezglutenowe płatki owsiane
- 100 g Mielone migdały
- 100 g Orzechy włoskie
- Dżem
Przygotowanie
- 1
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- 2
Do małego garnka dodaj olej kokosowy i miód, podgrzej składniki i dokładnie wymieszaj.
- 3
Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Daktyle pokrój na małe kawałki.
REKLAMA - 4
Przygotuj większą miskę, do której wlej przygotowaną płynną mieszankę (olej kokosowy + miód). Następnie dodaj rozgniecionego banana i pokrojone na kawałki daktyle. Całość dokładnie wymieszaj.
- 5
Do mieszanki dodaj gałkę muszkatołową, mielony cynamon i sól. Następnie wsyp również bezglutenowe płatki owsiane.
- 6
Na koniec dodaj zmielone migdały i posiekane orzechy włoskie. Wszystko dobrze zmiksuj.
- 7
Przygotowaną mieszankę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź na całej powierzchni i delikatnie dociśnij łyżką. Możesz również urozmaicić smak ciasta, dodając dżem i posypując go niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
- 8
Bezglutenowe ciasto owsiane piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć.
- 9
Schłodzone ciasto wyjmij z blachy do pieczenia i pokrój na kawałki.
Zobacz także: