Naleśniki z nadzieniem orzechowo-miodowym
Brak pomysłu na śniadanie na słodko? Wypróbuj przepis na delikatne naleśniki z nadzieniem orzechowo-miodowym.
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 1 szklanki Mleko
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna
- 1 Jajko
- Szczypta Sól
- Masło
Nadzienie orzechowo-miodowe
- 2 garście Orzechy włoskie
- 2 łyżki Miód
- 1 łyżka Amaretto
Przygotowanie
- 1
Przygotuj naleśniki: jajka ubij razem z mlekiem, dodaj mąkę i sól. Jeżeli zależy Ci na bardziej słodkim smaku, możesz dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Ciasto dokładnie wymieszaj, tak, żeby nie było w nim grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła nakładaj ciasto naleśnikowe i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz także smażyć je w naleśnikarce lub na patelni nieprzywierającej — pozwoli to na zrezygnowanie z dodawania zbędnego tłuszczu.
- 2
Posiekaj orzechy i smaż na suchej patelni, aż nabiorą aromatu.
- 3
Jeszcze ciepłe orzechy przełóż do miski i połącz z 2 łyżkami miodu.
REKLAMA - 4
Na koniec dodaj likier Amaretto lub rum (możesz pominąć) i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przed podaniem, na każdy naleśniki nałóż odrobinę aromatycznego, orzechowo-miodowego nadzienia.
Zobacz także: