Naleśniki z nadzieniem orzechowo-miodowym

 Naleśniki z nadzieniem orzechowo-miodowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanki Mleko
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • Szczypta Sól
  • Masło

Nadzienie orzechowo-miodowe

  • 2 garście Orzechy włoskie
  • 2 łyżki Miód
  • 1 łyżka Amaretto

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj naleśniki: jajka ubij razem z mlekiem, dodaj mąkę i sól. Jeżeli zależy Ci na bardziej słodkim smaku, możesz dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Ciasto dokładnie wymieszaj, tak, żeby nie było w nim grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła nakładaj ciasto naleśnikowe i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz także smażyć je w naleśnikarce lub na patelni nieprzywierającej — pozwoli to na zrezygnowanie z dodawania zbędnego tłuszczu.

  2. 2

    Posiekaj orzechy i smaż na suchej patelni, aż nabiorą aromatu.

  3. 3

    Jeszcze ciepłe orzechy przełóż do miski i połącz z 2 łyżkami miodu.

  4. 4

    Na koniec dodaj likier Amaretto lub rum (możesz pominąć) i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przed podaniem, na każdy naleśniki nałóż odrobinę aromatycznego, orzechowo-miodowego nadzienia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też