Bulion warzywny
Fundamentem większości zup jest bulion. Zobacz, jak zrobić go w wersji warzywnej, bez dodatku mięsa.
Składniki
- 1 litr Woda
- 0.25 Seler
- 2 sztuki Marchewki
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 plaster Kapusta włoska
- 4 sztuki Pomidory suszone
- 2 łodygi Seler naciowy
- 0.5 Por
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Cebula
- 1 pęczek Koperek
- 1 Natka pietruszki
- 3 sztuki Grzyby suszone
- Sól
- Pieprz
- 2 Liście laurowe
- 1 łyżeczka Ziarna pieprzu
Przygotowanie
- 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.
- 2
Do dużego garnka włóż umyty seler naciowy, koperek, zieloną pietruszkę, kapustę włoską, suszone grzyby oraz por. Następnie dodaj również obrane warzywa: marchew, pietruszkę i seler (korzeń).
- 3
Na patelni, bez dodatku tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy przybierze lekko złoty kolor, przełóż ją do garnka z warzywami. Razem z cebulką dołóż także suszone pomidory i obrany czosnek.
REKLAMA - 4
Zawartość garnka uzupełnij wodą, dodaj liście laurowe i pieprz.
- 5
Bulion warzywny gotuj na niewielkim ogniu, przy lekko odchylonej pokrywce. Czas gotowania to ok. 4 godziny.
- 6
Kiedy wszystkie składniki staną się odpowiednio miękkie, bulion odcedź do osobnego garnka. Wywar przypraw wedle smaku.
Zobacz także: