Bulion warzywny

Bulion warzywny
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 litr Woda
  • 0.25 Seler
  • 2 sztuki Marchewki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 plaster Kapusta włoska
  • 4 sztuki Pomidory suszone
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 0.5 Por
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Cebula
  • 1 pęczek Koperek
  • 1 Natka pietruszki
  • 3 sztuki Grzyby suszone
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Ziarna pieprzu

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.

  2. 2

    Do dużego garnka włóż umyty seler naciowy, koperek, zieloną pietruszkę, kapustę włoską, suszone grzyby oraz por. Następnie dodaj również obrane warzywa: marchew, pietruszkę i seler (korzeń).

  3. 3

    Na patelni, bez dodatku tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy przybierze lekko złoty kolor, przełóż ją do garnka z warzywami. Razem z cebulką dołóż także suszone pomidory i obrany czosnek.

  4. 4

    Zawartość garnka uzupełnij wodą, dodaj liście laurowe i pieprz.

  5. 5

    Bulion warzywny gotuj na niewielkim ogniu, przy lekko odchylonej pokrywce. Czas gotowania to ok. 4 godziny.

  6. 6

    Kiedy wszystkie składniki staną się odpowiednio miękkie, bulion odcedź do osobnego garnka. Wywar przypraw wedle smaku.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też