Zupa tom yum z krewetkami
Orientalny smak i bogactwo przypraw? Wypróbuj doskonałą zupę tom yum z krewetkami. Rozgrzewający bulion z mleczkiem kokosowym, podany z doskonałymi krewetkami zachwyca miłośników wschodnich przysmaków.
Autor:
Smak.pl
Zupy
Kuchnia tajska
Kuchnie świata
Łatwe dania
Na skróty
Dania do 15 minut
Główne składniki
Warzywa
Posiłki
Obiad
Rodzaje dań
REKLAMA
Składniki
- 700 ml Bulion warzywny
- 6 łyżek Pasta tom yum
- 8 łyżeczek Mleczko kokosowe
- 10 sztuk Krewetki
- 6 sztuk Pomidory koktajlowe
- 3 sztuki Pieczarki
- Kolendra
- 2 sztuki Czerwona papryczka chilli
Przygotowanie
- 1
Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego tajską pastę tom yum. Następnie podziel papryczkę chili na kilka części, dołóż do gotującego się wywaru i gotuj.
- 2
Oczyszczone pieczarki pokrój w ćwiartki i dodaj do bulionu. Zaraz po tym do garnka wlej mleczko kokosowe. Całość gotuj 3-4 minuty.
- 3
Obierz krewetki z pancerzyków i oczyść je z jelit. Po chwili dodaj je do gotującej się zupy tom yum, razem z pomidorkami koktajlowymi.
REKLAMA - 4
Po 2 minutach tajska zupa tom yum z krewetkami jest gotowa. Na koniec udekoruj ją odrobiną świeżej kolendry.
Zobacz także:
REKLAMA