Zupa chrzanowa

 Zupa chrzanowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.25 litr Bulion
  • 200 g Żeberka wędzone
  • 3 sztuki Surowe białe kiełbaski
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 łyżka Masło
  • 100 ml Kwaśna śmietana
  • 2 łyżeczki Chrzan
  • 1 łyżka Majeranek
  • Jajko na twardo

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła. Po chwili do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż go razem z cebulą przez kilka minut.

  2. 2

    Zeszkloną cebulę z czosnkiem zalej gorącym bulionem. Do garnka włóż również wędzone żeberka i zagotuj wywar.

  3. 3

    Następnie do zupy dodaj drobno pokrojone ziemniaki, 3 sztuki surowej kiełbasy białej i dopraw całość, dodając pieprz, sól oraz majeranek. Przykryj garnek pokrywką i gotuj jeszcze przez 20 minut.

  4. 4

    Kiedy ziemniaki staną się miękkie, do zupy dodaj chrzan. Całość zabiel kwaśną śmietaną. Zupę chrzanową podawaj z ugotowanym jajkiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też