Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa, podana z jajkiem, kawałkami białej kiełbasy i ziemniakami, to apetyczna propozycja na pyszne danie wielkanocne. Można przygotować ją również poza okresem świątecznym — zupa chrzanowa z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Składniki
- 1.25 litr Bulion
- 200 g Żeberka wędzone
- 3 sztuki Surowe białe kiełbaski
- 1 sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 łyżka Masło
- 100 ml Kwaśna śmietana
- 2 łyżeczki Chrzan
- 1 łyżka Majeranek
- Jajko na twardo
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na odrobinie rozgrzanego masła. Po chwili do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż go razem z cebulą przez kilka minut.
- 2
Zeszkloną cebulę z czosnkiem zalej gorącym bulionem. Do garnka włóż również wędzone żeberka i zagotuj wywar.
- 3
Następnie do zupy dodaj drobno pokrojone ziemniaki, 3 sztuki surowej kiełbasy białej i dopraw całość, dodając pieprz, sól oraz majeranek. Przykryj garnek pokrywką i gotuj jeszcze przez 20 minut.
REKLAMA - 4
Kiedy ziemniaki staną się miękkie, do zupy dodaj chrzan. Całość zabiel kwaśną śmietaną. Zupę chrzanową podawaj z ugotowanym jajkiem.