Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt

  • 100 g Mąka ziemniaczana
  • 100 g Mąka pszenna
  • 5 łyżek Kakao
  • 6 Jajko
  • 2 szklanek Cukier puder
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy

Czekoladowy krem

  • 500 ml Śmietanka 36%
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 400 g Gorzka czekolada
  • 4 łyżki Cukier brązowy

Dodatkowo

  • Posypka czekoladowa
  • 200 ml Zaparzona herbata
  • 2 sztuki Pomarańcza

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę (26 cm średnicy) posmaruj odrobiną masła i wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z 1 szklanką cukru pudru i miksuj, aż masa się zagęści. W osobnej misce ubij białka, dodając do nich pozostałą partię cukru pudru. Całość ubijaj ok. 8 minut, aż uzyskasz sztywną pianę.

  3. 3

    Suche składniki (oba rodzaje mąk oraz gorzkie kakao) przesiej do większej miski i delikatnie je wymieszaj.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Masę z żółtkami i cukrem pudrem połącz ze startą skórką z pomarańczy. Po chwili do miski dodaj ubite białka i wymieszaj powstałą masę, posługując się szpatułką. Następnie wsyp ok. ⅓ zawartości suchych składników i ponownie wymieszaj całość szpatułką. Powtarzaj ten krok do wyczerpania mieszanki mąk i kakao.

  6. 6

    Utworzoną masę czekoladową przełóż do tortownicy i piecz 35-40 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij biszkopt z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

  7. 7

    Czekoladowe nadzienie: gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż je do miseczki. W niedużym garnku podgrzej śmietankę, dodając do niej cukier trzcinowy i wanilinowy. Gorącą mieszankę wlej do naczynia z kosteczkami czekolady i mieszaj składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Krem czekoladowy odstaw na ok. 3 godz.

  8. 8

    Gotowy, chłodny biszkopt podziel na trzy blaty. Pierwszy z nich wyłóż na paterę i skrop go odrobiną mieszanki zimnej herbaty i soku, wyciśniętego z dwóch pomarańczy (ok. ⅓ mieszanki do nasączania). Następnie rozsmaruj ⅓ czekoladowego kremu i przykryj masę drugim blatem biszkoptowym. Powtórz całą procedurę. Na ostatni biszkopt wylej resztę nasączenia. Po chwili wierzch czekoladowego tortu oraz jego boki wysmaruj pozostałą częścią kremu.

  9. 9

    Tort czekoladowy włóż do lodówki i chłódź go ok. 3 godz. Po tym czasie, deser nadaje się do dekorowania — ozdób go wedle własnego pomysłu, np. posypując czekoladową posypką.

     

    Wypróbuj także przepis na tort Dobosza.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też