Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Brak pomysłu na lekki posiłek w ciągu dnia? Doskonałą propozycją są pulpeciki drobiowe z dodatkiem marchewki, polane pysznym sosem pomidorowym. Do obiadu możesz dodać kawałki ugotowanych ziemniaczków, pokusić się o zrobienie purée ziemniaczanego, warzywnej sałatki lub zajadać razem z ugotowanym ryżem bądź kaszą.
Składniki
- 600 g Pierś z kurczaka
- 1 Jajko
- 1 ząbek Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Marchewki
- Mąka pszenna
- Mleko
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
Sos pomidorowy
- 2 łyżki Masło
- 2 płaskie łyżki Koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Woda
- Vegeta
- 1 garść Koperek
Przygotowanie
- 1
Mięso drobiowe zmiel w maszynce razem z jedną kajzerką. Bułkę należy wcześniej namoczyć w odrobinie mleka i odcisnąć z nadmiaru płynu. Następnie do masy dodaj cebulę, pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz starte marchewki (najlepiej na dużych oczkach) Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oraz słodką paprykę) i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- 2
Z jednolitej masy zacznij formować małe kulki mięsne, a następnie każdą z nich obtocz w mące pszennej.
- 3
W międzyczasie go garnka nalej wodę, dodaj odrobinę vegety i zacznij ją gotować. Kiedy zacznie wrzeć, mięsne kuleczki przełóż do wody i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. Ugotowane pulpeciki wyłóż na talerz.
REKLAMA - 4
Zawartość garnka, w którym gotowały się wcześniej pulpety, uzupełnij, dodając mniejszą połowę szklanki wody. Następnie dołóż przecier pomidorowy, mąkę pszenną połączoną z wodą, dodaj przyprawy, a kiedy sos stanie się gęsty, włóż do niego pulpeciki drobiowe. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.
- 5
Pyszne pulpety w sosie pomidorowym podawaj posypane koperkiem.
Zobacz także: