Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Pierś z kurczaka
  • 1 Jajko
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Marchewki
  • Mąka pszenna
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki Masło
  • 2 płaskie łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Woda
  • Vegeta
  • 1 garść Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso drobiowe zmiel w maszynce razem z jedną kajzerką. Bułkę należy wcześniej namoczyć w odrobinie mleka i odcisnąć z nadmiaru płynu. Następnie do masy dodaj cebulę, pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz starte marchewki (najlepiej na dużych oczkach) Dodaj przyprawy (sól, pieprz, oraz słodką paprykę) i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  2. 2

    Z jednolitej masy zacznij formować małe kulki mięsne, a następnie każdą z nich obtocz w mące pszennej.

  3. 3

    W międzyczasie go garnka nalej wodę, dodaj odrobinę vegety i zacznij ją gotować. Kiedy zacznie wrzeć, mięsne kuleczki przełóż do wody i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. Ugotowane pulpeciki wyłóż na talerz.

  4. 4

    Zawartość garnka, w którym gotowały się wcześniej pulpety, uzupełnij, dodając mniejszą połowę szklanki wody. Następnie dołóż przecier pomidorowy, mąkę pszenną połączoną z wodą, dodaj przyprawy, a kiedy sos stanie się gęsty, włóż do niego pulpeciki drobiowe. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.

  5. 5

    Pyszne pulpety w sosie pomidorowym podawaj posypane koperkiem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też