Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone
Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone — któż mógłby się oprzeć tak smakowitemu posiłkowi? Wypróbuj prosty przepis, który nadaje się na walentynkowe śniadanie i wiele innych okazji.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżka Kakao
- 2 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
Krem
- 1 szklanki Mascarpone
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 1 łyżeczka Cynamon
- 2 łyżki Śmietana
Czekolada
- 1 szklanki Rozpuszczona czekolada
- 2 łyżki Masło
Przygotowanie
- 1
Jajka ubij razem z mlekiem, mąką, kakao, cukrem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wymieszaj i smaż na maśle lub oleju. W wersji walentynkowej, naleśniki czekoladowe możesz przygotować w niestandardowej formie — serc. Wystarczy, że użyjesz specjalnego szablonu (np. foremki silikonowej), który nada placuszkom romantycznego kształtu serca.
- 2
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
- 3
Z mascarpone, cukru i cynamonu przygotuj krem, dodając do składników śmietanę. Starannie wymieszaj kremową masę.
REKLAMA - 4
Każdy naleśnik posmaruj cienką warstwą kremu z mascarpone i polej roztopioną czekoladą. Nałóż kolejny placek i powtórz całą procedurę.
- 5
Wierzch tortu naleśnikowego udekoruj według własnego pomysłu — naleśniki czekoladowe możesz posypać cukrem pudrem, odrobiną kakao, czy przyozdobić ulubionymi owocami.
Zobacz także: