Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone

Naleśniki czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Kakao
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól

Krem

  • 1 szklanki Mascarpone
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 2 łyżki Śmietana

Czekolada

  • 1 szklanki Rozpuszczona czekolada
  • 2 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ubij razem z mlekiem, mąką, kakao, cukrem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wymieszaj i smaż na maśle lub oleju. W wersji walentynkowej, naleśniki czekoladowe możesz przygotować w niestandardowej formie — serc. Wystarczy, że użyjesz specjalnego szablonu (np. foremki silikonowej), który nada placuszkom romantycznego kształtu serca.

  2. 2

    Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

  3. 3

    Z mascarpone, cukru i cynamonu przygotuj krem, dodając do składników śmietanę. Starannie wymieszaj kremową masę.

  4. 4

    Każdy naleśnik posmaruj cienką warstwą kremu z mascarpone i polej roztopioną czekoladą. Nałóż kolejny placek i powtórz całą procedurę.

  5. 5

    Wierzch tortu naleśnikowego udekoruj według własnego pomysłu — naleśniki czekoladowe możesz posypać cukrem pudrem, odrobiną kakao, czy przyozdobić ulubionymi owocami.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też