Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia
Pyszny przysmak, który przygotujesz z budyniu, bananów i ciastek maślanych. Ciasto bananowo-budyniowe nie wymaga pieczenia. To prosty deser, który zachwyci wszystkich domowników i gości.
Składniki
- 1 litr Mleko 3,2%
- 3 opakowania Budyń waniliowy w proszku
- 100 g Cukier
- 250 g Masło
- 200 ml Śmietana 18%
- 300 g Herbatniki maślane
- 4 sztuki Banan
- 500 ml Śmietanka do ubijania
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- Kakao
Przygotowanie
- 1
W garnku zagotuj: mleko, cukier i budyń waniliowy w proszku. Energicznie mieszając, zadbaj o to, by w budyniowej mieszance nie utworzyły się mało estetyczne grudki.
- 2
Do jeszcze gorącej, gęstej mieszanki dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę 16 % i połamane herbatniki maślane.
- 3
Blachę wyłóż folią spożywczą i rozłóż na jej dnie połowę masy budyniowo-biszkoptowej.
- 4
Na krem nałóż pokrojone banany i przykryj je drugą połową gęstej mieszanki.
- 5
Formę z ciastem bananowo-budyniowym włóż do lodówki i przechowuj w niej co najmniej przez godzinę. Później na wierzch deseru nałóż warstwę bitej śmietany, przygotowanej ze śmietaną ubitej z cukrem waniliowym. Tak przygotowane ciasto odstaw z powrotem do lodówki i chłódź minimalnie 4 godziny. Porada: deser bez pieczenia najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
- 6
Przed podaniem deseru posyp ciasto odrobiną kakao.
Wypróbuj także przepis na bananowiec — ciasto irlandzkie z bananami.
Doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za pieczeniem. Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia to pyszny deser, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Deser należy jednak porządnie schłodzić w lodówce, aby całość odpowiednio zastygła i przybrała zwartą postać.
Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia idealne na wiele okazji
Ten deser może stać się Twoim asem w rękawie! Z pewnością zachwyci smakiem każdego miłośnika słodkości. Mocno wyczuwalny smak bananów połączony budyniowo-kremową masą to istny raj dla łasuchów — nie tylko dzieci. Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia można wykorzystać na wiele rozmaitych okazji, począwszy od niedzielnego deseru, kończąc na przysmaku, zdobiącym świąteczny stół.
Jak zrobić ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia?
Receptura składa się z trzech ważnych kroków. Pierwszym jest przygotowanie masy budyniowo-bananowej, na którą składają się pokruszone herbatniki maślane, połączone z masłem, śmietanką, mlekiem i budyniem waniliowym. Po zagotowaniu składników powinniśmy uzyskać gęstą masę, która stanowi bazę całego ciasta. Niezbędnym, drugim etapem jest jej schłodzenie. Kiedy masa budyniowa zastygnie, należy nałożyć na nią pokrojone banany (warto wybrać te bardziej dojrzałej) i ponownie schłodzić ciasto. Trzecim, ostatnim już krokiem, jest sporządzenie warstwy śmietany. Wystarczy energicznie zmiksować kremówkę razem z cukrem wanilinowym. Przygotowany puch nakładamy na wierzch ciasta, chłodzimy ok. 4 godziny, a przed samym podaniem — posypujemy je odrobiną kakao.
Przepis na ciasto bananowo-budyniowe jest niezwykle prosty. Instrukcję, jak wykonać go krok po kroku, znajdziesz poniżej.