Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia

 Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 litr Mleko 3,2%
  • 3 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 100 g Cukier
  • 250 g Masło
  • 200 ml Śmietana 18%
  • 300 g Herbatniki maślane
  • 4 sztuki Banan
  • 500 ml Śmietanka do ubijania
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku zagotuj: mleko, cukier i budyń waniliowy w proszku. Energicznie mieszając, zadbaj o to, by w budyniowej mieszance nie utworzyły się mało estetyczne grudki.

  2. 2

    Do jeszcze gorącej, gęstej mieszanki dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę 16 % i połamane herbatniki maślane.

  3. 3

    Blachę wyłóż folią spożywczą i rozłóż na jej dnie połowę masy budyniowo-biszkoptowej.

  4. 4

    Na krem nałóż pokrojone banany i przykryj je drugą połową gęstej mieszanki.

  5. 5

    Formę z ciastem bananowo-budyniowym włóż do lodówki i przechowuj w niej co najmniej przez godzinę. Później na wierzch deseru nałóż warstwę bitej śmietany, przygotowanej ze śmietaną ubitej z cukrem waniliowym. Tak przygotowane ciasto odstaw z powrotem do lodówki i chłódź minimalnie 4 godziny. Porada: deser bez pieczenia najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

  6. 6

    Przed podaniem deseru posyp ciasto odrobiną kakao.

     

    Wypróbuj także przepis na bananowiec — ciasto irlandzkie z bananami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też