Trójkąty z ciasta francuskiego z truskawkami

Trójkąty z ciasta francuskiego z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 275 g Ciasto francuskie
  • 500 g Truskawki
  • 1 sztuka Cytryna
  • 4 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 1 Jajko
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie wymieszaj owoce i pozostaw do marynowania na ok. 10 minut.

  3. 3

    W międzyczasie pokrój ciasto francuskiego na kwadraty (o wymiarach ok. 8x8 cm).

  4. 4

    Odcedź truskawki (nie wylewaj powstałego soku — smakuje jak lemoniada) i nałóż owoce na środek każdego kwadratu. Kawałki ciasta francuskiego złóż w trójkąty i starannie dociśnij krawędzie (można dociskać widelcem).

  5. 5

    Następnie sakiewki ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Trójkąty z ciasta francuskiego z truskawkami piecz ok. 15 minut.

  6. 6

    Deser serwuj na gorąco z gałką lodów waniliowych. Przekąska dobrze smakuje również na zimno — np. z filiżanką ulubionej kawy lub jako drugie śniadanie, zjedzone poza domem.

     

    Wypróbuj także przepis na paszteciki z ciasta francuskiego.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też