Trójkąty z ciasta francuskiego z truskawkami
Marynowane truskawki ukryte w chrupiącym trójkącie z ciasta francuskiego. Koniecznie spróbuj!
Składniki
- 275 g Ciasto francuskie
- 500 g Truskawki
- 1 sztuka Cytryna
- 4 łyżki Cukier
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 1 Jajko
- Cukier trzcinowy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie wymieszaj owoce i pozostaw do marynowania na ok. 10 minut.
- 3
W międzyczasie pokrój ciasto francuskiego na kwadraty (o wymiarach ok. 8x8 cm).
REKLAMA - 4
Odcedź truskawki (nie wylewaj powstałego soku — smakuje jak lemoniada) i nałóż owoce na środek każdego kwadratu. Kawałki ciasta francuskiego złóż w trójkąty i starannie dociśnij krawędzie (można dociskać widelcem).
- 5
Następnie sakiewki ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Trójkąty z ciasta francuskiego z truskawkami piecz ok. 15 minut.
- 6
Deser serwuj na gorąco z gałką lodów waniliowych. Przekąska dobrze smakuje również na zimno — np. z filiżanką ulubionej kawy lub jako drugie śniadanie, zjedzone poza domem.
Wypróbuj także przepis na paszteciki z ciasta francuskiego.