Sałatka grecka

Sałatka grecka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Ogórek szklarniowy
  • 2 sztuki Pomidor
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 0.5 Szklanka Czarne oliwki
  • 250 g Ser feta
  • 4 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • Pieprz czarny mielony
  • 4 łyżeczki Suszone oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Obierz ogórki szklarniowe i pokrój w grubszą kostkę.

  2. 2

    Obierz cebulę i poszatkuj ją drobno. Czarne oliwki podziel na połówki. Możesz użyć ich w całości, nie przekrawając na pół — to kwestia estetyki.

  3. 3

    Pokrojone warzywa oraz oliwki włóż do jednej miski. Sałatkę grecką dopraw czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

  4. 4

    Na samą górę sałatki greckiej połóż plastry oryginalnego sera feta. Wierzch posyp suszonym oregano i polej odrobiną oliwy z oliwek.

  5. 5

    Sałatkę grecką serwuj jako dodatek do drugiego dania lub przekąskę podczas imprezy czy grilla.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też