Żurek w chlebie

Żurek w chlebie
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 sztuk Chleb do żurku
  • 500 ml Zakwas na żur z butelki
  • 2 litry Bulion
  • 500 g Żeberka wędzone
  • 350 g Biała kiełbasa
  • 200 ml Śmietana 18%
  • 1 łyżka Suszony majeranek
  • 6 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Zupę przygotuj według przepisu na domowy żurek wielkanocny. Jej wykonanie zajmie ok. 60 minut.

  2. 2

    Żurek w chlebie podawaj w lekko podpieczonym pieczywie. W tym celu kupne chlebki umieść w temperaturze 180 st. C i piecz przez 15-20 minut.

  3. 3

    Przed podaniem wielkanocnego obiadu podgrzane chlebki ułóż na talerzach, a środek każdego z nich wypełnij ugotowanym żurkiem oraz dodatkami — pokrojonymi na połówki jajkami oraz białą kiełbasą. Wierzch każdego z nich nakryj “chlebowym kapeluszem”.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też