Żurek w chlebie
Żurek w chlebie to doskonała propozycja na podanie wielkanocnego obiadu. Tradycyjna zupa prezentuje się w nim wybornie i tak też smakuje. Danie można przygotować z kupnych chlebków bądź upiec je na własną rękę — przepis na ekspresowy wariant znajdziesz poniżej.
Autor:
Smak.pl
Wielkanoc
Okazje
Posiłki
Rodzaje dań
Zupy
Główne składniki
Jajka
Mięso
Łatwe dania
Kuchnia polska
Obiad
REKLAMA
Składniki
- 6 sztuk Chleb do żurku
- 500 ml Zakwas na żur z butelki
- 2 litry Bulion
- 500 g Żeberka wędzone
- 350 g Biała kiełbasa
- 200 ml Śmietana 18%
- 1 łyżka Suszony majeranek
- 6 Jajko
Przygotowanie
- 1
Zupę przygotuj według przepisu na domowy żurek wielkanocny. Jej wykonanie zajmie ok. 60 minut.
- 2
Żurek w chlebie podawaj w lekko podpieczonym pieczywie. W tym celu kupne chlebki umieść w temperaturze 180 st. C i piecz przez 15-20 minut.
- 3
Przed podaniem wielkanocnego obiadu podgrzane chlebki ułóż na talerzach, a środek każdego z nich wypełnij ugotowanym żurkiem oraz dodatkami — pokrojonymi na połówki jajkami oraz białą kiełbasą. Wierzch każdego z nich nakryj “chlebowym kapeluszem”.
REKLAMA