Domowe ptasie mleczko — zafunduj sobie chwilę rozkoszy. Przepis jest prosty
Domowe ptasie mleczko to deser mocno inspirowany popularną słodkością o tej samej nazwie. To lekka, waniliowa pianka, obficie oblana delikatną polewą czekoladową. Z pewnością będziesz zaskoczony jak prosto i szybko można przygotować ten unikatowy łakoć we własnej kuchni. Receptura zawiera tylko kilka składników. Aby wykonać domowe ptasie mleczko, nie potrzebujesz także specjalistycznych sprzętów kuchennych. Zapoznaj się z naszym przepisem i przyrządź ten smakowity rarytas już dziś!
Składniki
Domowe ptasie mleczko — pianka waniliowa
- 2 krople Aromat waniliowy
- 6 sztuk Jajko
- 0.5 Szklanka Wrzątek
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 0.75 Szklanka Cukier
- 2 łyżki Żelatyna
Polewa czekoladowa
- 1 łyżka Żelatyna
- 2 łyżki Masło
- 4 łyżki Kakao
- 0.5 Szklanka Mleko
- 3 łyżki Cukier puder
- 0.44 Szklanka Wrzątek
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować polewę czekoladową, umieść w rondelku masło i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodawaj kolejno kakao, cukier puder oraz mleko i starannie mieszaj składniki za pomocą trzepaczki kuchennej do chwili ich połączenia. Uważaj, aby roztwór się nie zagotował. Do małej miseczki wsyp żelatynę, a następnie zalej ją wrzącą wodą. Mieszaj składniki do chwili rozpuszczenia, po czym wlej mieszankę do przygotowanej polewy czekoladowej. Komponenty energicznie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- 2
Przygotuj piankę waniliową. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej ją wrzącą wodą. Roztwór wymieszaj, a następnie odstaw do przestudzenia.
- 3
Jajka sparz wrzątkiem, po czym oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych naczyniach.
- 4
Do miski z białkami wsyp szczyptę soli i ubijaj składniki do chwili otrzymania sztywnej piany. Następnie dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Ponad koniec ubijania wlej także sok wyciśnięty z cytryny oraz aromat waniliowy i krótko mieszaj składniki mikserem.
- 5
Przestudzony roztwór żelatyny wlej do przygotowanej piany i wymieszaj starannie składniki za pomocą trzepaczki kuchennej.
- 6
Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 7
Piankę waniliową wlej na dno blaszki i wyrównaj jej powierzchnię, korzystając z łyżki stołowej lub szpatułki kuchennej. Następnie ostrożnie dodaj polewę czekoladową i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni.
Domowe ptasie mleczko wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężało.
Zobacz także:
Domowe ptasie mleczko to sprawdzona receptura, która na stałe zagościła już w niejednym jadłospisie. Deser ten można przygotować samodzielnie lub zaangażować do pomocy najmłodszych domowników, którzy z pewnością będą chcieli wykazać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Wspólne gotowanie to niepowtarzalna okazja do rozwijania pasji i wzmacniania więzi pomiędzy członkami rodziny. Domowe ptasie mleczko z uwagi na prosty proces wykonania to doskonały sposób na trenowanie zdolności cukierniczych każdego malucha.
Zobacz także: Szybkie ciasto z rabarbarem — sprawdzony sposób na smakowity podwieczorek
Jak przygotować domowe ptasie mleczko? Praktyczne porady i wskazówki
Receptura na domowe ptasie mleczko daje sporo możliwości do kuchennych eksperymentów. Możesz przygotować ten specjał zgodnie z opisanym przez nas przepisem lub dokonać wielu różnych niezwykłych modyfikacji. Najpopularniejszym sposobem na urozmaicenie tego wyśmienitego deseru jest dodanie barwników spożywczych. W łatwy sposób możesz zmienić kolor ciasta, tworząc rozmaite zestawienia.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować domowe ptasie mleczko w formie małych pianek. Wystarczy, że wykonasz masę waniliową i schowasz ją do lodówki w celu stężenia, bez uprzedniego oblania jej czekoladą. Następnie należy pokroić blok w niewielkie prostokąty i zanurzyć je w przygotowanej polewie. W ten sposób otrzymasz atrakcyjnie prezentujący się deser, którego nie powstydziłby się żaden cukiernik.