Domowe ptasie mleczko — zafunduj sobie chwilę rozkoszy. Przepis jest prosty

Domowe ptasie mleczko
Źródło: GettyImages

Składniki

Domowe ptasie mleczko — pianka waniliowa

  • 2 krople Aromat waniliowy
  • 6 sztuk Jajko
  • 0.5 Szklanka Wrzątek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 2 łyżki Żelatyna

Polewa czekoladowa

  • 1 łyżka Żelatyna
  • 2 łyżki Masło
  • 4 łyżki Kakao
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 0.44 Szklanka Wrzątek

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować polewę czekoladową, umieść w rondelku masło i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodawaj kolejno kakao, cukier puder oraz mleko i starannie mieszaj składniki za pomocą trzepaczki kuchennej do chwili ich połączenia. Uważaj, aby roztwór się nie zagotował. Do małej miseczki wsyp żelatynę, a następnie zalej ją wrzącą wodą. Mieszaj składniki do chwili rozpuszczenia, po czym wlej mieszankę do przygotowanej polewy czekoladowej. Komponenty energicznie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

  2. 2

    Przygotuj piankę waniliową. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej ją wrzącą wodą. Roztwór wymieszaj, a następnie odstaw do przestudzenia.

  3. 3

    Jajka sparz wrzątkiem, po czym oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych naczyniach.

  4. 4

    Do miski z białkami wsyp szczyptę soli i ubijaj składniki do chwili otrzymania sztywnej piany. Następnie dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Ponad koniec ubijania wlej także sok wyciśnięty z cytryny oraz aromat waniliowy i krótko mieszaj składniki mikserem.

  5. 5

    Przestudzony roztwór żelatyny wlej do przygotowanej piany i wymieszaj starannie składniki za pomocą trzepaczki kuchennej. 

  6. 6

    Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  7. 7

    Piankę waniliową wlej na dno blaszki i wyrównaj jej powierzchnię, korzystając z łyżki stołowej lub szpatułki kuchennej. Następnie ostrożnie dodaj polewę czekoladową i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni. 

     

    Domowe ptasie mleczko wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężało. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też