Super tanie ziemniaki na wypasie. Przepis na efektowne danie przy małym budżecie

Ziemniaki na wypasie
Źródło: Shutterstock/Tatiana Volgutowa

Składniki

Składniki na ziemniaki na wypasie:

  • 3 plastry Boczek
  • 3 plastry Ser żółty
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obieramy dokładnie ze skóry i nacinamy w pięciu miejscach, żeby warzywo rozciąć, ale nie przekroić na części.

  2. 2

    Boczek i żółty ser kroimy na mniejsze części i wkładamy w nacięcia, żeby je dokładnie wypełniły.

  3. 3

    Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy oliwą oraz solimy i pieprzymy. Możemy także przygotować ulubioną marynatę – do oliwy dodać przyprawy, czosnek, oliwę smakową.

  4. 4

    Naczynie z ziemniakami na bogato wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut na programie góra-dół lub termoobieg w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  5. 5

    Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki są gotowe, ale można je dodatkowo podkręcić – dodając kwaśną śmietanę i posypując szczypiorkiem.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też