Sos pieczarkowy ze śmietaną — klasyczny przepis na niezastąpiony dressing

Sos pieczarkowy ze śmietaną
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos pieczarkowy ze śmietaną

  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 400 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie obierz czosnek z łupin i pokrój go w cienkie plasterki.

  2. 2

    Pieczarki starannie umyj, a następnie osusz. Tak przygotowane grzyby pokrój w plasterki.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, następnie odkrój łodygi, natomiast liście, drobno posiekaj. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, następnie dodaj pokrojoną cebulkę i smaż ją przez ok. 3 minuty, do momentu zeszklenia. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 10 minut. Po ich upływie pieczarki powinny apetycznie się zarumienić, a cała wydzielona z nich woda odparować. Pod koniec gotowania dopraw grzyby do smaku, posypując je solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  5. 5

    Na patelnię wlej śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki, po czym zmniejsz moc palinka na minimalną i mieszaj całą zawartość przez ok. 2 minuty. Dłuższe mieszanie sosu może poskutkować zwiększeniem gęstości dressingu. Sos pieczarkowy ze śmietaną smakuje wyśmienicie podany z makaronem, kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też