Sos pieczarkowy ze śmietaną — klasyczny przepis na niezastąpiony dressing
Sos pieczarkowy ze śmietaną to klasyczny przepis, który komponuje się doskonale z wieloma daniami. Można go z łatwością przygotować w zaledwie kwadrans, wyłącznie z ogólnodostępnych składników. Ze względu na uniwersalność oraz łatwą dostępność składników, recepturą tą można cieszyć się przez cały rok i serwować ją do różnych, smakowitych potraw. Koniecznie wypróbuj przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną i zaproponuj swoim najbliższym ich ulubione dania w całkowicie nowej odsłonie.
Składniki
Sos pieczarkowy ze śmietaną
- 200 ml Śmietanka 30%
- 400 g Pieczarki
- 1 sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie obierz czosnek z łupin i pokrój go w cienkie plasterki.
- 2
Pieczarki starannie umyj, a następnie osusz. Tak przygotowane grzyby pokrój w plasterki.
- 3
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, następnie odkrój łodygi, natomiast liście, drobno posiekaj.
- 4
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, następnie dodaj pokrojoną cebulkę i smaż ją przez ok. 3 minuty, do momentu zeszklenia. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 10 minut. Po ich upływie pieczarki powinny apetycznie się zarumienić, a cała wydzielona z nich woda odparować. Pod koniec gotowania dopraw grzyby do smaku, posypując je solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 5
Na patelnię wlej śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki, po czym zmniejsz moc palinka na minimalną i mieszaj całą zawartość przez ok. 2 minuty. Dłuższe mieszanie sosu może poskutkować zwiększeniem gęstości dressingu. Sos pieczarkowy ze śmietaną smakuje wyśmienicie podany z makaronem, kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi.
Zobacz także:
Nie jest tajemnicą, że Polacy są wielbicielami sosów. Bardzo często zestawiamy je z różnorodnymi daniami, zarówno tymi na słodko, jak i na słono. Nie tylko w sezonie letnim i jesiennym na stołach zaczynają królować sosy, których głównym dodatkiem są grzyby. Aby menu nie było monotonne, a serwowane dania każdego dnia zaskakiwały domowników, warto zapoznać się z najlepszym przepisem na sos pieczarkowy ze śmietaną. To klasyczny przepis, który pozwoli przygotować kremowy i niezwykle aromatyczny dressing. Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć, co jest tajemnicą sukcesu tego grzybowego dipu oraz z czym doskonale się komponuje, przeczytaj poniższy wpis. Gwarantujemy, że jego smak przypadnie do gustu całej rodzinie.
Z czym podawać sos pieczarkowy ze śmietaną?
Sos pieczarkowy ze śmietaną to przepis, który fantastycznie pasuje do niezliczonej ilości dań. Jego kremowa konsystencja potrafi odmienić nawet najbardziej klasyczny i “oklepany” obiad. Jedną z najbardziej popularnych propozycji podania sosu pieczarkowego ze śmietaną jest zestawienie go z pulpecikami, pieczenią lub duszonym mięsem. Rekomendujemy także wypróbować połączenie wyśmienitego sosu pieczarkowego ze śmietaną ze złocistymi i apetycznie chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. To doskonała alternatywa dla mięsnego sosu, z którym placki podawane są zdecydowanie najczęściej.
Zobacz także: Uniwersalny sos pieczarkowy, który nadaje się do wszystkiego!
Równie fantastyczne zestawienie sos pieczarkowy ze śmietaną stanowi, kiedy połączy się go z ulubionym makaronem. Jest to znakomita opcja dla osób, które nie jedzą lub ograniczają spożywanie mięsa. W takim przypadku warto dodać porcję tartego parmezanu. Nie można także zapominać, że sos pieczarkowy ze śmietaną doskonale komponuje się z różnego rodzaju kluskami, dlatego zarówno kopytka, kluski śląskie, jak i kartacze, smakować będą rewelacyjnie. Wiele osób uwielbia zajadać się także tym specjałem wyłącznie z dodatkiem świeżego pieczywa. Jest to propozycja na bardzo szybki i sycący posiłek.