Oryginalny kapsalon jak z Holandii – idealny na spotkanie ze znajomymi

Holenderski kapsalon
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na mięso smażone

  • 600 g Pierś z kurczaka
  • 1 łyżka Przyprawa do grilla
  • 2 łyżki Olej roślinny

Składniki do pozostałej części

  • 1 kg Frytki domowe
  • 100 g Ser żółty
  • 100 g Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 5 łyżek Kukurydza konserwowa
  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 3 łyżki Majonez
  • 3 łyżki Jogurt grecki
  • 1 łyżka Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie kapsalonu zaczynamy od zamarynowania mięsa. Piersi z kurczaka oczyszczamy z niepożądanych żyłek i chrząstek i kroimy na małe kawałki – takie, które odpowiadają wielkością jednemu kęsowi jedzenia i zmieszczą się w buzi bez odgryzania.

  2. 2

    Pocięte mięso wkładamy do miski i dodajemy olej lub oliwę i przyprawę do kebaba lub inną mieszankę ziół dobraną do doprawiania mięs (albo zrobić mieszankę samodzielnie wedle własnego smaku i uznania). Mieszamy dokładnie całość, tak, żeby przyprawa równomiernie trafiła na wszystkie kawałki mięsa. Przykrywamy miskę folią i zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin (najmniej pół godziny). Mięso można zamarynować dzień wcześniej – należy w tym wypadku pamiętać o tym, żeby zamarynowane piersi wyjąć z lodówki godzinę przed smażeniem.

  3. 3

    Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i smażymy do zarumienienia z zewnątrz i braku surowego środka. Gotowe mięso do kapsalona przenosimy do miski.

  4. 4

    W tym samym mniej więcej czasie robimy domowe frytki. Pocięte na podłużne paski ziemniaki można usmażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy lub rondlu ale także upiec bez tłuszczu w piekarniku. Oczywiście frytki można także kupić gotowe, zamrożone i upiec je zgodnie z przepisem.

  5. 5

    Kolejny krok to przygotowanie sałatki. Tutaj można trzymać się przepisu lub przygotować własną ulubioną wersję (np. sałatkę colesław). Można pociąć sałatę lodową, kapustę pekińską, ogórki kiszone, małe pomidorki, cebulę, dodać kukurydzę. W tym wypadku warto się kierować własnym smakiem i wybrać lubiane warzywa (świeżości i ciekawego aromatu doda zamiast siekanej natki – kolendra).

  6. 6

    Zanim zaczniemy piec kapsalon można także przygotować sos czosnkowy. Jak? Majonez, jogurt i cytrynę mieszamy i dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku.

  7. 7

    Do pieczenia kapsalonów rozgrzewamy piekarnik na programie grill na 190 stopni Celsjusza. Na dnie foremek lub naczynia żaroodpornego układamy frytki, na nie kładziemy podsmażone mięso z kurczaka. Kolejna warstwa do starty na dużych oczkach żółty ser. Dobrze będzie do dania pasował ser o wyrazistym smaku – takim jak na przykład cheddar. Tak przygotowane foremki wstawiamy do piekarnika i grillujemy je około 10 minut, uważając, żeby się nie spiekły za bardzo.

  8. 8

    Gotowe kapsalony możemy doprawić ketchupem. Ostatni element i najbardziej wierzchnia warstwa to sałatka z warzyw.  Na koniec polewamy całość sosem czosnkowym.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też