Fenomenalne łazanki z kapustą i grzybami — smak domowej kuchni

Łazanki z kapustą i grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Łazanki z kapustą i grzybami

  • 200 g Makaron łazanki
  • 500 g Kapusta kiszona
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 g Grzyby suszone
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj osoloną wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, aby pozostał delikatnie twardy.

  2. 2

    Grzyby włóż do rondelka, zalej 1 szklanką zimnej wody i pozostaw na min. 5-6 godzin w celu namoczenia. Po tym czasie zagotuj je, a następnie utrzymuj wrzenie przez ok. 20 minut. Ugotowane grzyby odcedź, pozostawiając także wywar.

  3. 3

    Kapustę opłucz w bieżącej wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu i drobno posiekaj.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojona cebulę i smaż przez ok. 5 minut na średniej mocy palnika, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dodaj kapustę oraz sos sojowy, kminek, cukier i smaż przez kolejne 5 minut.

  6. 6

    Do kapusty dodaj ugotowane grzyby i ok. 0,75 szklanki wywaru z ich gotowania. Całość przykryj i gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem.

  7. 7

    Po tym czasie zdejmij pokrywkę, aby nadmiar płynów odparował, trwa to ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj oliwę z oliwek, ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszaj. Łazanki podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też