Sałatka z selera naciowego z przepisu babci. Ten smakołyk zawsze się udaje

Sałatka z selera naciowego
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z selera naciowego

  • 1 puszka Ananas
  • 1 sztuka Filet z kurczaka
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 0.5 Główka Kapusta pekińska
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 50 g Majonez
  • 10 ml Olej rzepakowy
  • 50 g Jogurt naturalny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Curry

Przygotowanie

  1. 1

    Fileta z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, usuń z niego wszelkie błony, a następnie pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. 

  2. 2

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka i smaż go, do momentu otrzymania złotego koloru. Mięso dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz mielonym curry. 

  3. 3

    Opłucz kapustę pekińską i łodygi selera, a następnie osusz warzywa i pokrój je w drobne paseczki.

  4. 4

    Kukurydzę konserwową oraz ananasa odsącz z zalewy. 

  5. 5

    Plastry ananasa pokrój na małe kawałki.

  6. 6

    W miseczce umieść jogurt naturalny oraz majonez i starannie wymieszaj składniki. Następnie dopraw sos solą, czarnym pieprzem mielonym oraz curry.

  7. 7

    Wszystkie składniki umieść w dużej misce, a następnie wlej przygotowany sos i starannie wymieszaj. Skosztuj sałatki i w razie potrzeby dopraw ją do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.

     

    Sałatka z selera naciowego może być ułożona w półmisku warstwowo, a następnie przykryta warstwą sosu majonezowego. Smakuje fantastycznie podana ze świeżym pieczywem. Inną propozycją na serwowanie przysmaku jest jego połączenie z porcją ugotowanego ryżu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też