Sałatka z selera naciowego z przepisu babci. Ten smakołyk zawsze się udaje
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem to błyskawiczny w przygotowaniu przepis, który uświetni wiele uroczystości. Specjał ten, poza walorami smakowymi, wyróżnia wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, niezmiernie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To również doskonały sposób na zwiększenie ilości zjadanych warzyw w codziennej diecie. Wypróbuj przepis babci na sałatkę z selera naciowego i zaskocz swoich bliskich rewelacyjną przekąską.
Składniki
Sałatka z selera naciowego
- 1 puszka Ananas
- 1 sztuka Filet z kurczaka
- 2 łodygi Seler naciowy
- 0.5 Główka Kapusta pekińska
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 50 g Majonez
- 10 ml Olej rzepakowy
- 50 g Jogurt naturalny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Curry
Przygotowanie
- 1
Fileta z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, usuń z niego wszelkie błony, a następnie pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
- 2
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka i smaż go, do momentu otrzymania złotego koloru. Mięso dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz mielonym curry.
- 3
Opłucz kapustę pekińską i łodygi selera, a następnie osusz warzywa i pokrój je w drobne paseczki.
- 4
Kukurydzę konserwową oraz ananasa odsącz z zalewy.
- 5
Plastry ananasa pokrój na małe kawałki.
- 6
W miseczce umieść jogurt naturalny oraz majonez i starannie wymieszaj składniki. Następnie dopraw sos solą, czarnym pieprzem mielonym oraz curry.
- 7
Wszystkie składniki umieść w dużej misce, a następnie wlej przygotowany sos i starannie wymieszaj. Skosztuj sałatki i w razie potrzeby dopraw ją do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.
Sałatka z selera naciowego może być ułożona w półmisku warstwowo, a następnie przykryta warstwą sosu majonezowego. Smakuje fantastycznie podana ze świeżym pieczywem. Inną propozycją na serwowanie przysmaku jest jego połączenie z porcją ugotowanego ryżu.
Zobacz także:
Sałatka z selera naciowego i kurczaka to receptura, którą zawsze warto mieć w zanadrzu. Można ją serwować zarówno na śniadanie, kolację, jak i podwieczorek. Danie to polecamy zapakować do pudełka śniadaniowego, a następnie zajadać się nim w pracy, bądź szkole. Sałatka z selera naciowego coraz częściej pojawia się na różnego rodzaju uroczystościach. Fakt ten nie dziwi, wszak smak przekąski potrafi zwalić z nóg. Kolejnym atutem przepisu jest to, rarytas ten można przygotować w ekspresowym tempie, jest prosty i niezwykle apetyczny.
Zobacz także: Sałatka z serem pleśniowym i gruszką — propozycja wykwintnej przekąski
Sałatka z selera naciowego — jak można urozmaicić podstawowy przepis?
Sałatka z selera naciowego i kurczaka z przepisu babci zawsze się udaje i znika z talerzy w mgnieniu oka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się o wprowadzenie drobnych modyfikacji. Jest to bowiem receptura, którą w łatwy sposób można dopasować do osobistych preferencji kulinarnych. Przysmak ten smakuje wyśmienicie z dodatkiem składników, takich jak suszone pomidory, plastry cebuli, czy żurawina. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku przekąski może okazać się również drobno posiekany por — kompozycję tę docenią szczególnie miłośnicy ostrzejszych smaków.
Sałatka z selera naciowego może zostać przyrządzona z porcją pokrojonego w kostkę jajka lub sera mozzarella. Chcąc w smaczny sposób zwiększyć ilość białka w przepisie, szczególnie polecamy rozważyć ten sposób podania. Osoby, które dbają o zdrowy styl życia oraz szczupłą sylwetkę, powinny zastanowić się nad rezygnacją z dodatku majonezu, który świetnie zastąpić może większa ilość jogurtu naturalnego.