Sernik krówkowy — niesztampowy przepis na sernik, jakiego jeszcze nie znasz

Sernik krówkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik krówkowy

  • 1 opakowanie Budyń waniliowy bez cukru
  • 100 g Orzeszki ziemne prażone
  • 200 g Masło
  • 110 g Cukier puder
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 200 g masa kajmakowa
  • 1 kg Twaróg mielony
  • 160 g Mąka pszenna
  • 7 sztuk Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść 100 g masła, 30 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 160 g mąki pszennej. Z wymienionych składników szybko zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na 60 minut. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wytnij z arkuszy paski i pokryj nimi również ranty foremki.

  4. 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie przełóż je do foremki. Spód starannie wyrównaj, a następnie nakłuj go widelcem.

  5. 5

    Tortownicę umieść w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij ciasto z kuchenki i zmniejsz temperaturę do 160 st. C.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg, 80 g cukru pudru, proszek budyniowy, 100 g masła, 2 białka oraz 5 całych jajek umieść w misce, a następnie miksuj komponenty do chwili otrzymania jednolitej masy bez grudek. 

  7. 7

    Masę serową przelej na podpieczony spód, a następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Upieczony sernik pozostaw w kuchence na następną godzinę, aby szybka zmiana temperatury nie spowodowała opadnięcia ciasta.

  8. 8

    Na koniec ściągnij ranty formy i po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta kajmakiem. Sernik krówkowy posyp prażonymi orzeszkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też