Sernik krówkowy — niesztampowy przepis na sernik, jakiego jeszcze nie znasz
Sernik krówkowy to innowacyjny sposób na wykonanie jednego z najbardziej tradycyjnych wypieków w całkowicie nowej odsłonie. Ciasto to wyróżnia warstwa kajmaku, którą jest ono obficie posmarowane oraz chrupiąca posypka z prażonych orzeszków. Receptura na sernik krówkowy nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom tworzenia słodkich wypieków, których przyrządzenie tego znakomitego ciasta z pewnością zmotywuje do kontynuowania kulinarnych przygód.
Składniki
Sernik krówkowy
- 1 opakowanie Budyń waniliowy bez cukru
- 100 g Orzeszki ziemne prażone
- 200 g Masło
- 110 g Cukier puder
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 200 g masa kajmakowa
- 1 kg Twaróg mielony
- 160 g Mąka pszenna
- 7 sztuk Jajko
Przygotowanie
- 1
W misce umieść 100 g masła, 30 g cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 160 g mąki pszennej. Z wymienionych składników szybko zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na 60 minut.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wytnij z arkuszy paski i pokryj nimi również ranty foremki.
- 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie przełóż je do foremki. Spód starannie wyrównaj, a następnie nakłuj go widelcem.
- 5
Tortownicę umieść w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij ciasto z kuchenki i zmniejsz temperaturę do 160 st. C.
- 6
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg, 80 g cukru pudru, proszek budyniowy, 100 g masła, 2 białka oraz 5 całych jajek umieść w misce, a następnie miksuj komponenty do chwili otrzymania jednolitej masy bez grudek.
- 7
Masę serową przelej na podpieczony spód, a następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Upieczony sernik pozostaw w kuchence na następną godzinę, aby szybka zmiana temperatury nie spowodowała opadnięcia ciasta.
- 8
Na koniec ściągnij ranty formy i po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta kajmakiem. Sernik krówkowy posyp prażonymi orzeszkami.
Zobacz także:
Sernik krówkowy to łakoć, który uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi domownicy. Przygotowany zgodnie z poniższą recepturą zawsze wychodzi niezwykle kremowy i delikatny. Jego atrakcyjność polega na nietypowej formie, niezwykłej prezencji i zniewalającym smaku, które ciasto zawdzięcza dodatkowi masy kajmakowej i chrupiącym orzeszkom. Sernika krówkowego powinny spróbować wszystkie osoby, które są znudzone klasycznymi ciastami i pragną zaskoczyć swoich najbliższych nowym, pysznym ciastem.
Zobacz także: Sernik nowojorski skradnie Twoje serce. To ciasto dla perfekcjonistów
Jak przygotować sernik krówkowy? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przyrządzić znakomity sernik krówkowy, należy rozpocząć od zagniecenia surowego ciasta. Ważne jest, aby było one przyrządzone z dodatkiem masła — to właśnie ono odpowiada za niezwykły aromat wypieku. Osoby, które dysponują większą ilością czasu, mogą przed dodaniem masy twarogowej podpiec w piekarniku wyłącznie spód ciasta. Dzięki temu stanie się ono bardziej kruche. Jednak jeżeli pominiesz tę czynność — nic straconego. Sernik krówkowy mimo to będzie smakował zniewalająco.
Przepis na sernik krówkowy można przyrządzić zarówno z twarogu z wiaderka, jak i samodzielnie zmielonego sera. Ważne jest jednak, aby powtórzyć tę czynność co najmniej trzykrotnie, gdyż gwarantuje to osiągnięcie idealnie kremowej konsystencji deseru. Ciasto z wierzchu posypane jest orzeszkami ziemnymi, jednak osoby, które nie przepadają za połączeniem karmelu i fistaszków, mogą udekorować sernik krówkowy innymi dodatkami, np. płatkami migdałowymi lub pokruszonymi drobno herbatnikami.