Najsmaczniejsze ciasto orzechowe, które zaskoczy Cię swoim aromatem

Ciasto orzechowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto orzechowe

  • 200 g Masło
  • 5 łyżek Mleko
  • 200 g Mąka pszenna tortowa
  • 4 Jajko
  • 200 g Cukier
  • 200 g Orzechy mielone
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 80 Śmietana kremówka 30 %
  • 80 g Gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj keksówkę, najlepiej o wymiarach 10×25 cm. Wystarczy natłuścić ją odrobiną masła i wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 2

    W jednej misce połącz suche składniki: mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu ucieraj masło, a po chwili dodaj do niego cukier. Składniki mieszaj za pomocą miksera ok. 4 minuty, po czym do miski stopniowo wbijaj jajka. Do masy dodaj kolejno miks zmielonych orzechów oraz mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie dolewając również mleko. Całość starannie wymieszaj, jednak nie za długo. Kiedy składniki utworzą w miarę jednolitą masę, przełóż ją do keksówki.

  4. 4

    Ciasto orzechowe piecz ok. 60 minut, sprawdzając, czy wypiek nie jest surowy w środku. Jako test można wbić w środek drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu jest czysty, oznacza to, że ciasto jest gotowe. 

  5. 5

    Upieczone i lekko wystudzone ciasto orzechowe udekoruj samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Do jej przyrządzenia wystarczą 2 składniki: kremówka 30% oraz czekolada (sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Śmietanę umieść w niewielkim garnuszku i chwilę ją podgrzewaj, po czym dodaj do garnka połamaną na kostki czekoladę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.  Wierzch ciasto orzechowego można dodatkowo ozdobić, posypując go posiekanymi kawałkami orzechów.

    Polecamy również przepis na ciasto orzechowe bez mąki, które nadaje się dla osób, zmagających się z nietolerancją glutenu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też