Faszerowane cukinie z mięsem mielonym — przepis na zdrowe i kolorowe danie
Faszerowane warzywa to lubiany i szybki w przygotowaniu posiłek, który jest doskonałą formą urozmaicenie jadłospisu o dodatkową porcję cennych składników odżywczych i witamin. Można przygotowywać je na wiele sposobów. Jedną z ciekawych propozycji, są faszerowane cukinie z mięsem mielonym. Zobacz, jakie to proste i zaskocz swoich domowników kolorowym daniem, pełnym smaku i zdrowych produktów.
Składniki
- 500 g Mięso mielone wieprzowe
- 3 sztuki Cukinia zielona
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 garść Szczypiorek
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 5 łyżek Oliwa z oliwek
- 20 g Parmezan starty
- 200 g Mozzarella starta
- 0.75 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 0.5 Łyżeczka Zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Cukinie starannie umyj pod strumieniem zimnej wody, po czym delikatnie osusz je, korzystając z ręcznika papierowego. Następnie podziel je, przekrawając wzdłuż, tworząc kształt przypominający łódeczki. Teraz wydrąż miąższ i odłóż cukinie na bok. Część wydrążonej cukinii pozostaw do przygotowania farszu. Najlepiej nadadzą się twardsze fragmenty.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C (tryb góra-dół).
- 3
Cukinie posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, posługując się pędzlem. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz przyprawami: czarnym pieprzem mielonym, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli. Przygotowane cukinie podpiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. kwadrans.
- 4
Przystąp do przygotowania farszu do cukinii. Obierz cebulę i pokrój ją. Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek (ok. 2 łyżek) i smaż na niej drobno pokrojoną cebulę. Po ok. 5 minutach do lekko zeszklonej już cebuli dodaj odłożone wcześniej kawałki miąższu, odłożonego z cukinii. Po chwili na patelnię dodaj również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż kilka minut, co chwilę mieszając wszystkie składniki.
- 5
Po ok. 5-minutowym podsmażaniu do składników dodaj mięso mielone oraz przyprawy: pieprz czarny mielony, sól i paprykę czerwoną w proszku. Wymieszaj zawartość patelni i smaż jeszcze przez kwadrans. Następnie dołóż przecier pomidorowy, a po wymieszaniu farszu, wyłącz palnik.
- 6
Podpieczone cukinie wyciągnij z piekarnika i napełnij je przygotowanym farszem. Wierzch faszerowanych cukinii posyp startym parmezanem oraz serem mozzarellą, po czym włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 170 st. C przez 20 minut. Faszerowane cukinie gotowe! Możesz podawać je z domowym sosem czosnkowym.
Wypróbuj także przepis na pieczoną paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.
Cukinia z dodatkiem mięsa mielonego, dwóch rodzajów sera, pomidorów i innych zdrowych składników oraz aromatycznych przypraw to połączenie idealne, które bez zwątpienia zasmakuje nawet osobom, nieprzepadającym za jedzeniem warzyw. Z tego względu warto przygotować ten przepis niejadkom, odmawiającym spożywania warzyw w innej formie. Atrakcyjny, kolorowy wygląd posiłku, piękny zapach oraz smak tej prostej w przygotowaniu potrawy skradnie serca wszystkich domowników, a przepis na faszerowane cukinie z pewnością zagości w Twojej kuchni już na stałe.
Jak zrobić cukinie faszerowane? Sprawdzone porady i wskazówki
Przygotowanie posiłku jest bardzo proste i nie wymaga ogromnego nakładu pracy, czy zakupienia wyszukanych produktów. Aby zrobić pyszne cukinie faszerowane, w pierwszej kolejności należy zakupić większe sztuki warzyw — w przepisie sprawdzi się jednakowo zielona, jak i żółta cukinia, dlatego wybór zależy od indywidualnych preferencji. Następnie wystarczy wydrążyć miąższ, oprószyć łódeczki cukinii przyprawami i delikatnie je podpiec. W międzyczasie można przystąpić do przyrządzania farszu mięsnego z warzywami — cała procedura została opisana w poniższym przepisie.
Zamiast wieprzowego mięsa mielonego można użyć mielonego mięsa z indyka. Taka zamiana sprawi, że faszerowane cukinie będą delikatniejsze w smaku, co w szczególności docenią najmłodsi domownicy. Kolejnym atutem, płynącym z tej prostej modyfikacji przepisu jest zmniejszenie kaloryczności całego dania. Jeśli więc szukasz przepisu na lekki i zdrowy obiad, faszerowane cukinie mogą okazać się strzałem w dziesiątkę! Zamiast tradycyjnej mozzarelli wystarczy wykorzystać tę w wersji light.