Faszerowane cukinie z mięsem mielonym — przepis na zdrowe i kolorowe danie

Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Źródło: StockFood

Składniki

  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 3 sztuki Cukinia zielona
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 garść Szczypiorek
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 20 g Parmezan starty
  • 200 g Mozzarella starta
  • 0.75 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Cukinie starannie umyj pod strumieniem zimnej wody, po czym delikatnie osusz je, korzystając z ręcznika papierowego. Następnie podziel je, przekrawając wzdłuż, tworząc kształt przypominający łódeczki. Teraz wydrąż miąższ i odłóż cukinie na bok. Część wydrążonej cukinii pozostaw do przygotowania farszu. Najlepiej nadadzą się twardsze fragmenty.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C (tryb góra-dół).

  3. 3

    Cukinie posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, posługując się pędzlem. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz przyprawami: czarnym pieprzem mielonym, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli. Przygotowane cukinie podpiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. kwadrans.

  4. 4

    Przystąp do przygotowania farszu do cukinii. Obierz cebulę i pokrój ją. Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy z oliwek (ok. 2 łyżek) i smaż na niej drobno pokrojoną cebulę. Po ok. 5 minutach do lekko zeszklonej już cebuli dodaj odłożone wcześniej kawałki miąższu, odłożonego z cukinii. Po chwili na patelnię dodaj również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż kilka minut, co chwilę mieszając wszystkie składniki.

  5. 5

    Po ok. 5-minutowym podsmażaniu do składników dodaj mięso mielone oraz przyprawy: pieprz czarny mielony, sól i paprykę czerwoną w proszku. Wymieszaj zawartość patelni i smaż jeszcze przez kwadrans. Następnie dołóż przecier pomidorowy, a po wymieszaniu farszu, wyłącz palnik.

  6. 6

    Podpieczone cukinie wyciągnij z piekarnika i napełnij je przygotowanym farszem. Wierzch faszerowanych cukinii posyp startym parmezanem oraz serem mozzarellą, po czym włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 170 st. C przez 20 minut. Faszerowane cukinie gotowe! Możesz podawać je z domowym sosem czosnkowym.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczoną paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też