Frittata — przepis na doskonałego omleta włoskiego

Frittata z warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 Jajko
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Szklanka Parmezan starty
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • Tymianek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki umyj i pokrój w ćwiartki (razem ze skórką). Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj ok. 10 minut.

  2. 2

    Kiedy ziemniaki będą się gotować na patelni, rozgrzej olej roślinny i smaż na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Całość smaż, aż składniki staną się miękkie. Na koniec dodaj ugotowane i odcedzone ziemniaki i starannie wymieszaj zawartość patelni.

  3. 3

    W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do nich przyprawy: czarny pieprz mielony oraz sól. Następnie jajka wylej na patelnię, a wierzch omletu dopraw, dodając tymianek. Frittatę smaż na niewielkim ogniu ok. 4 minut. Nie mieszaj masy jajecznej — zaleca się, by kilka razy delikatnie poruszyć patelnią na boki.

  4. 4

    Niedługo przed końcem smażenia wierzch frittaty posyp startym parmezanem. Włoski omlet najlepiej smakuje na ciepło, dlatego jego serwowanie  rekomenduje się zaraz po przygotowaniu posiłku.

     

    Wypróbuj także przepis na doskonały omlet francuski.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też