Zupa brokułowa — ekspresowy pomysł na pożywny obiad

Zupa brokułowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa brokułowa

  • 1.5 litr Bulion warzywny
  • 1 sztuka Por
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Brokuły
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 łyżka Masło
  • 100 ml Śmietanka 18%
  • 100 g Serek topiony
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 3 sztuki Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Odkrój białą część pora i pokrój ją w plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  2. 2

    Do garnka wlej oliwę, postaw naczynie na palniku, ustaw na średnią moc i dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć również pora, marchewkę i ziemniaki. Smaż przez ok. 2 minuty, a po tym czasie dodaj masło i smaż przez następne 2 minuty.

  3. 3

    Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 15 minut, do momentu, w którym warzywa będą miękkie.

  4. 4

    Brokuł umyj i odkrój różyczki, dodaj je do zupy, po czym gotuj przez 5 minut.

  5. 5

    Do wywaru dodaj rozdrobniony ser topiony i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Zapraw zupę brokułową śmietanką i stopniowo dodawaj do zupy. 

  6. 6

    Tak przygotowana jest gotowa do serwowania. Zupa brokułowa doskonale smakuje z pieczywem lub makaronem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też