Rewelacyjny chlebek ziołowy — podstawowy przepis

Chlebek ziołowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Chlebek ziołowy

  • 100 g Masło
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 100 g Cebula
  • 1 łyżka Liście bazylii
  • 2.5 łyżeczki Sól
  • 600 g Mąka pszenna
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 40 g Świeże drożdże
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 300 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Drożdże pokrusz do miseczki i dodaj 150 ml ciepłej wody, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Całość starannie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  2. 2

    Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 2 łyżeczki soli, olej rzepakowy, przygotowany rozczyn oraz pozostałą wodę. Zacznij od wymieszania składników drewnianą łyżką, a następnie kontynuuj wyrabianie ciasta ręcznie lub użyj do tego celu miksera z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż do otrzymania miękkiej i elastycznej struktury.

  3. 3

    Gotowe ciasto drożdżowe na chlebek ziołowy przełóż do miski i przykryj je suchą ściereczką. Odstaw na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.

  4. 4

    Natkę pietruszki oraz liście bazylii opłucz, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  6. 6

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

  7. 7

    Miękkie masło wymieszaj z ziołami oraz czosnkiem i cebulą. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.

  8. 8

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniataj przez ok. 2 minuty. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt. Grubość ciasta powinna wynosić około 0,5 cm.

  9. 9

    Wierzch drożdżowego ciasta posmaruj zrobionym wcześniej masłem ziołowym i pokrój je na podłużne paski o szerokości ok. 5 cm. Poszczególne kawałki zawiń w harmonijkę i przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm.

  10. 10

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.

  11. 11

    Chlebek ziołowy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, do momentu zarumienienia. Gotowy chlebek ziołowy najlepiej smakuje podany na ciepło, np. w towarzystwie ulubionej sałatki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też