Rewelacyjny chlebek ziołowy — podstawowy przepis
Rwany chlebek ziołowy to potrawa stworzona do dzielenia z najbliższymi. Puszyste pieczywo z masłem, pełne aromatów i przypraw to danie niezwykle efektowne, które każdorazowo zachwyca wszystkich zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Chlebek ziołowy sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a podany na ciepło sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających gości.
Składniki
Chlebek ziołowy
- 100 g Masło
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 3 ząbki Czosnek
- 100 g Cebula
- 1 łyżka Liście bazylii
- 2.5 łyżeczki Sól
- 600 g Mąka pszenna
- 4 łyżki Olej rzepakowy
- 40 g Świeże drożdże
- 1 łyżeczka Cukier
- 300 ml Woda
Przygotowanie
- 1
Drożdże pokrusz do miseczki i dodaj 150 ml ciepłej wody, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Całość starannie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- 2
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 2 łyżeczki soli, olej rzepakowy, przygotowany rozczyn oraz pozostałą wodę. Zacznij od wymieszania składników drewnianą łyżką, a następnie kontynuuj wyrabianie ciasta ręcznie lub użyj do tego celu miksera z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż do otrzymania miękkiej i elastycznej struktury.
- 3
Gotowe ciasto drożdżowe na chlebek ziołowy przełóż do miski i przykryj je suchą ściereczką. Odstaw na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- 4
Natkę pietruszki oraz liście bazylii opłucz, a następnie osusz i drobno posiekaj.
- 5
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- 6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- 7
Miękkie masło wymieszaj z ziołami oraz czosnkiem i cebulą. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.
- 8
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniataj przez ok. 2 minuty. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt. Grubość ciasta powinna wynosić około 0,5 cm.
- 9
Wierzch drożdżowego ciasta posmaruj zrobionym wcześniej masłem ziołowym i pokrój je na podłużne paski o szerokości ok. 5 cm. Poszczególne kawałki zawiń w harmonijkę i przełóż do tortownicy o średnicy 22-24 cm.
- 10
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.
- 11
Chlebek ziołowy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, do momentu zarumienienia. Gotowy chlebek ziołowy najlepiej smakuje podany na ciepło, np. w towarzystwie ulubionej sałatki.
Zobacz także:
Chlebek ziołowy to fantastyczna propozycja dla fanów ciasta drożdżowego. Lekkie i puszyste pieczywo sprawdzi się jako przekąska, a zestawiając je z innymi dodatkami, może stanowić także smakowite danie główne. Koniecznie wypróbuj przepis na chlebek ziołowy i przygotuj wypiek godny najlepszych piekarni we własnym domu.
Chlebek ziołowy — jak przygotować przekąskę?
Sekret pysznego chlebka ziołowego to masło, którym obficie smaruje się ciasto drożdżowe. To właśnie ono odpowiada ze niezwykły aromat przekąski. W przepisie na chlebek ziołowy można wykorzystać swoje ulubione przyprawy — może to być zarówno bazylia, pietruszka, koperek, jak i oregano. Aby wzbogacić podstawową postać przysmaku do rwania, można także posypać wierzch wypieku startym serem, np. odrobiną ciągnącego się cheddara, który fantastycznie urozmaici to danie.
Zobacz także: Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą
Chlebek ziołowy można przygotować zarówno w tortownicy, jak i keksówce. Obie te formy umożliwiają łatwe odrywanie aromatycznych kawałków wypieku. Warto wybrać formę z powłoką nieprzywierającą, która umożliwia łatwe wyjęcie upieczonego chlebka ziołowego.
Przepis na chlebek ziołowy można przygotować także w formie roladek. Wystarczy posmarowane masłem paski ciasta zwinąć w kształt bułeczek i ułożyć na blasze, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów.
Na jakie okazje warto zrobić chlebek ziołowy?
Aromatyczny i niezwykle delikatny chlebek ziołowy sprawdzi się na wiele okazji. Przygotuj go na przyjazd krewnych, spotkanie rodzinne przy stole, bądź wieczór filmowy, spędzany w gronie przyjaciół. Atrakcyjna forma przekąski oraz łatwość jedzenia sprawia, że chlebek ziołowy sprawdzi się również podczas pikniku czy grilla, jako dodatek do innych smakołyków.