Chińskie pączki Youtiao

Chińskie pączki Youtiao
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 g Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Mleko
  • 2 łyżki Masło
  • 1 Jajko
  • 80 ml Woda
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Do większej miski wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko, zmiękczone masło i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj za pomocą miksera. Na koniec do ciasta dodaj wodę — dolewaj ją porcjami.

  2. 2

    Ciasto chlebowe wyłóż na posypany mąką blat kuchenny i zacznij wyrabiać go rękami.

  3. 3

    Miskę posmaruj odrobiną oleju, włóż do niej przygotowane ciasto, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki — najlepiej na całą noc.

  5. 5

    Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, ponownie wyrób go w dłoniach i rozwałkuj na dość cienki placek.

  6. 6

    Rozwałkowane ciasto pokrój na mniejsze prostokąty (musi to być liczba parzysta). Następnie połącz je w pary — na jeden kawałek połóż drugą część prostokątnego ciasta. Za pomocą drewnianej łyżki dociśnij ciasto, układając łyżkę na środku Youtiao, tworząc „motyla”.

  7. 7

    W garnku lub głębszej patelni podgrzej dużą ilość oleju. Chińskie pączki rozciągnij w dłoniach i wrzuć do gorącego oleju. Każdą porcję smaż, aż do uzyskania złotego koloru.

  8. 8

    Chińskie pączki Youtiao można podawać np. ze słodkim mlekiem sojowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też